Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Ladok för utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Inrapporteringen av uppgifter i Ladok bestäms av nationella förordningar, till exempel Högskoleförordningen, och av lokala bestämmelser i form av rektorsbeslut. Uppgifterna i Ladok används dels i universitetets resultatredovisning och för vidarerapportering till bland annat Statistiska centralbyrån, CSN och Migrationsverket.

Registrering

Alla studenter som deltar på en kurs ska registreras i Ladok. Antalet registrerade studenter är en av grunderna till anslagsfördelningen till universitetet. Studiemedel betalas inte ut till studenterna förrän registrering är inlagd. Det är alltså viktigt att lägga in registreringar så snabbt som möjligt, gärna direkt efter uppropet.

Det smidigaste är att studenterna registrerar sig själva via Studentportalen. I manualen nedan beskrivs hur du registrerar de studenter som inte registrerar sig via Studentportalen.

Aktuella anvisningar för registrering av studenter på grund- och avancerad nivå (PDF 275 kB, nytt fönster)

Manual för registrering i Ladok

Webbregistrering

För att använda sig av webbregistrering måste institutionen möjliggöra för webbregistrering genom att öppna redan definierade registreringsperioder i Ladoks funktion KA05. De fördefinierade värdena kommer att läggas in av ladokavdelningen. De institutioner som väljer att använda webbregistrering kan sedan ändra dessa datum vid behov.

Mer information om hur webbregistrering genomförs hittar du i våra manualer

Resultatrapportering

För att kunna rapportera in resultat på kurser måste du använda de kurs- och provkoder som finns inlagda i Ladok. Om kursen är ny eller om det inte finns några provkoder kan du beställa dessa via Ubas.

Logga in i Ubas

Ladok har två typer av resultatrapportering:

• Resultat på prov.
  • Resultat på hel kurs (slutbetyg).

När en kurs enligt kursplanen innehåller ett eller flera moment ska resultat rapporteras för momenten och sedan för hela kursen. Rapportera in så snart som möjligt efter examinationen. Rapportera in även underkända betyg. När alla momenten i en kurs är godkända ska slutbetyg rapporteras på kursen.

Manual för resultatrapportering i Ladok

Hämta information ur systemet

I nedanstående manualer kan du läsa om hur du hämtar information ur Ladok, till exempel adresslistor, rättningsprotokoll eller registerunderlag.

• Utsökning och begränsning i Ladok
  • Skapa datafil
  • Utdata

Samtliga manualer för Ladok hittar du här

Underlag till årsredovisningen

För att kunna lämna underlag till årsredovisningen görs ett antal statistikuttag i december och januari. Ladokavdelningen skickar inför detta instruktioner till institutionerna om vilka datum som gäller för inrapportering.

Rapportering av uppgifter om aktivitet och försörjning

Angående inrapportering av resultat

Sidansvarig:

Studieadministrativa system

E-post:
support [at] ladok [dot] lu [dot] se

Besöksadress:
Genetikhuset,
Sölvegatan 29 B, Lund

Postadress:
Studieadministrativa system

Internpost:
Hämtställe 13

Beställa kurskoder

Kurskoder beställer du via Ubas.

Logga in i Ubas

Manual för Ubas finns under "Hjälp" när du loggat in.

Beställa provkoder

Provkoder beställer du via Ubas.

Lathund provmoment i Ubas

Beställa anmälningskoder