Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Andreas Mattsson - universitetsadjunkt och frilansjournalist

”UPPDRAGSUTBILDNING MEDFÖR EN MÖJLIGHET ATT UTVECKLAS”

Andreas Mattsson är universitetsadjunkt vid Journalistutbildningen på Institutionen för kommunikation och medier vid Lunds universitet och prisbelönad frilansjournalist i egen regi. Han har varit involverad som mentor och föreläsare i flertalet uppdragsutbildningar och planerar för närvarande uppdragsutbildning inom journalistik.

Andreas Mattsson

När Andreas Mattsson tillträdde sin tjänst som universitetsadjunkt var uppdraget att undervisa på och utveckla journalistutbildningen. För att kunna berika utbildningen eftersöktes partners från universitet. Avdelningen för uppdragsutbildning (LUCE) blev en av dem.

– Uppdragsutbildning ger oss möjligheter att utveckla vårt ämne såväl som det ger oss möjligheten att nå ut till fler än studenterna på Journalistutbildningen. Det finns mycket i vårt innehåll som yrkesaktiva i andra delar av världen, men också till viss del folk som arbetar med kommunikation kan dra nytta av. Akademin är värdefull, i synnerhet i en föränderlig värld.

Andreas Mattsson berättar att hans engagemang i uppdragsutbildningar även gynnat karriären som universitetsadjunkt och frilansjournalist. Som lärare ser han samarbeten för att utveckla Journalistutbildningen som en vinst och som frilansjournalist har kontaktnäten som skapats genom programmen gett honom många nya idéer till reportage.

– Genom mitt samarbete med LUCE har nya dörrar öppnats upp och kreativa processer startats. Kontakten har även inneburit att jag har tillgång till fler forum, exempelvis Unionens ledarskapsseminarier och kapacitetsutvecklingsprogrammet Swedish Institute Academy for Young Professionals. Mitt medverkande i Social Innovation in a Digital Context har dessutom gett mig många perspektiv på några av de stora utmaningarna i världen just nu.

Andreas Mattsson ser LUCE som en resurs i framtagandet av kurser då man erbjuds stöd i bland annat projektledning, marknadsföring och kommunikationsinsatser.

– Det jag verkligen uppskattar är flexibilitet och att medarbetarna är snabbfotade. För att kunna utveckla detta ämne som är i förändring behövs flexibilitet.

I skrivande stund planeras uppdragsutbildning inom journalistik och Andreas ser ett gynnsamt samarbete med LUCE som ett verktyg i att fortbilda journalister.

– Jag hoppas på att utveckla dessa kurser internationellt såväl som nationellt. Även att vi med tiden kan erbjuda fler kurser eftersom det ger en möjlighet att bredda vår kompetens, vårt ämne och att bygga vidare på det nätverk av lärare vi har. Det ser jag fram emot.

Kontakt

Avdelningen för uppdragsutbildning (LUCE)

+46 46 222 07 07
info [at] education [dot] lu [dot] se

Besöksadress:
Medicon Village
Scheeletorget 1, Lund
Karta

Postadress:
Box 117
221 00 Lund