Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Johanna Karlsson, universitetsadjunkt

”JAG HAR UTVECKLATS VÄLDIGT MYCKET PEDAGOGISKT”

Johanna Karlsson är universitetsadjunkt i svenska, svenska som andraspråk och svenska som främmandespråk på Språk-och litteraturcentrum vid Lunds universitet. Hennes gedigna intresse för svenska för personer som inte har språket som modersmål ledde till ett givet engagemang efter att ha blivit tillfrågad om att vara lärare i kursen Nyanländas lärande.

Johanna Karlsson med bokhyllor i bakgrunden

Kursen Nyanländas lärande syftar till att kompetensutveckla lärare i mottagande och lärandevillkor för nyanlända elever. Lund University Commissioned Education samordnar kursen på uppdrag av Skolverket som har satt tydliga ramar för kursens övergripande innehåll. Johanna Karlsson har varit involverad sedan kursens planeringsstadium.

– Jag och en annan lärare utformade kursens övergripande innehåll. LUCE stod för marknadsföringen och rekryteringen av kursdeltagare som sker i team från skolor. Arbetsprocessen tillsammans har varit väldigt organiserad.

Förutom att få chansen att undervisa på ett mer praktiskt plan har arbetet med LUCE öppnat nya pedagogiska dörrar.

– Jag har utvecklats väldigt mycket pedagogiskt av att få möjligheten att arbeta med distansutbildning. Jag har haft deltagarteam från Lappland. Då har upplägget utan fysiska träffar underlättat. Medarbetarna på LUCE har varit hjälpsamma med att utarbeta en strategi för att kunna kommunicera med deltagare på distans, exempelvis genom att producera filmer.

Johanna Karlsson ser en uppdragsutbildningsfunktion som någonting som gagnar samhället. Hon beskriver att LUCE blir likt en bro genom att erbjuda skräddarsydda kurser och program till verksamheter utefter de behov som uppdagas. Nyanländas lärande är ett exempel på detta.

– Området nyanländas lärande har alltid intresserat mig, men det har inte existerat några kurser inom ämnet. Det är givande att ha en kurs som vänder sig mot en annan typ av verklighet. Det har gett mig chansen att komma ut i skolor och finna nya lösningar för deras situation. Det är något helt annat än vad jag brukar göra som universitetsadjunkt.

Den närmaste framtiden för Johanna Karlsson ligger dock inte vid Lunds universitet, utan på andra sidan Atlanten på University of California, Los Angeles (UCLA).  Hon ser däremot inte detta som ett hinder för fortsatt arbete med uppdragsutbildning.

– Jag kommer att undervisa på distanskursen under tiden jag är på UCLA, åtminstone under första terminen. Jag vill verkligen fortsätta arbeta med kursen i Nyanländas lärande.

Kontakt

Avdelningen för uppdragsutbildning (LUCE)

+46 46 222 07 07
info [at] education [dot] lu [dot] se

Besöksadress:
Medicon Village
Scheeletorget 1, Lund
Karta

Postadress:
Box 117
221 00 Lund