Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Johanna Karlsson, universitetsadjunkt

”JAG HAR UTVECKLATS VÄLDIGT MYCKET PEDAGOGISKT”
Johanna Karlsson är universitetsadjunkt i svenska, svenska som andraspråk och svenska som främmandespråk på Språk-och litteraturcentrum vid Lunds universitet. Hennes gedigna intresse för svenska för personer som inte har språket som modersmål ledde till ett givet engagemang efter att ha blivit tillfrågad om att vara lärare i kursen Nyanländas lärande.

Johanna Karlsson, universitetsadjunkt
Kursen Nyanländas lärande syftar till att kompetensutveckla lärare i mottagande och lärandevillkor för nyanlända elever. Lund University Commissioned Education samordnar kursen på uppdrag av Skolverket som har satt tydliga ramar för kursens övergripande innehåll. Johanna Karlsson har varit involverad sedan kursens planeringsstadium.

– Jag och en annan lärare utformade kursens övergripande innehåll. LUCE stod för marknadsföringen och rekryteringen av kursdeltagare som sker i team från skolor. Arbetsprocessen tillsammans har varit väldigt organiserad.

Förutom att få chansen att undervisa på ett mer praktiskt plan har arbetet med LUCE öppnat nya pedagogiska dörrar.

– Jag har utvecklats väldigt mycket pedagogiskt av att få möjligheten att arbeta med distansutbildning. Jag har haft deltagarteam från Lappland. Då har upplägget utan fysiska träffar underlättat. Medarbetarna på LUCE har varit hjälpsamma med att utarbeta en strategi för att kunna kommunicera med deltagare på distans, exempelvis genom att producera filmer.

Johanna Karlsson ser en uppdragsutbildningsfunktion som någonting som gagnar samhället. Hon beskriver att LUCE blir likt en bro genom att erbjuda skräddarsydda kurser och program till verksamheter utefter de behov som uppdagas. Nyanländas lärande är ett exempel på detta.

– Området nyanländas lärande har alltid intresserat mig, men det har inte existerat några kurser inom ämnet. Det är givande att ha en kurs som vänder sig mot en annan typ av verklighet. Det har gett mig chansen att komma ut i skolor och finna nya lösningar för deras situation. Det är något helt annat än vad jag brukar göra som universitetsadjunkt.

Den närmaste framtiden för Johanna Karlsson ligger dock inte vid Lunds universitet, utan på andra sidan Atlanten på University of California, Los Angeles (UCLA).  Hon ser däremot inte detta som ett hinder för fortsatt arbete med uppdragsutbildning.

– Jag kommer att undervisa på distanskursen under tiden jag är på UCLA, åtminstone under första terminen. Jag vill verkligen fortsätta arbeta med kursen i Nyanländas lärande.

Sidansvarig:

Kontakt

Lund University Commissioned Education (LUCE)

+46 46 222 07 07

info [at] education [dot] lu [dot] se

Besöksadress:
Stora Algatan 4, Lund
Karta

Postadress:
Box 117
221 00 Lund

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu [dot] se
Om den här webbplatsen