Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Lars Montelius – professor i Fasta tillståndets fysik

"Idag finns ett stort behov av ökad kunskap om nanotekniken"

Lars Montelius, professor i Fasta tillståndets fysik
Lars Montelius, professor i Fasta tillståndets fysik, undervisar på kursen Nanoteknik inom livsmedelsproduktion, förpackningar och säkerhet.


Vilka har behov att lära sig mer om nanoteknik?
– Idag, när nanotekniken har nått en sådan mognadsfas att den omsätts i allt fler branscher, finns ett stort behov i hela samhället av ökad kunskap om nanotekniken. Vad innebär nanotekniken och vad får den för konsekvenser? För att svenska företag ska kunna vara konkurrenskraftiga internationellt måste de vara insatta i ämnet.


Vad lär man sig specifikt på den här kursen?
– Hur nanotekniken används, hur ett materials egenskaper kan skräddarsys med hjälp av så kallad nanoslöjd och vad nanoslöjd egentligen är. Inom livsmedelsområdet är till exempel proteiner och fetter i nanostorlek redan från början. På kursen lär vi ut vad det finns för nanoteknik i själva livsmedlen och i de livsmedelstillsatser som tas upp av kroppen, men även i tillverkningsprocessen när man värmer upp mat, förpackningar och i apparaturen som används.


Hur långt fram ligger Lunds universitet när det gäller nanoteknik?
– Vi var tidigt ute i Lund. Nanometerkonsortiet vid Lunds universitet startade för över tjugofem år sedan och är ett av de främsta centrumen i världen vad gäller nanovetenskap. Satsningar inom materialvetenskap, exempelvis Max IV och ESS, gör att Öresundsregionen kan bli en av EU:s starkaste materialvetenskapliga regioner. Vi räknar samtidigt med en kraftigt ökad tillämpad Nanoforskning inom livsmedelsområdet.


Vad gör dig till en bra lärare?
– Jag har ägnat mig åt nanovetenskap i tjugofem år och forskat mycket kring nya möjligheter att använda tekniken. Men jag har även ett stort intresse för den pedagogiska sidan av yrket. Jag har hållit många olika föredrag genom åren och är van att anpassa mitt budskap till dem som lyssnar. Eftersom jag har startat fem företag inom nanoteknik har jag även ett entreprenöriellt synsätt.


Fler porträtt på lärare som engagerat sig i uppdragsutbildning
 

Sidansvarig:

Kontakt

Lund University Commissioned Education (LUCE)

+46 46 222 07 07

info [at] education [dot] lu [dot] se

Besöksadress:
Stora Algatan 4, Lund
Karta

Postadress:
Box 117
221 00 Lund

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu [dot] se
Om den här webbplatsen