Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lunds universitet – en statlig myndighet

Lunds universitet är en statlig organisation och styrs av lagar och förordningar som riksdag och regering beslutar om. Du har som statligt anställd både rättigheter och skyldigheter.

Genvägar till sidans innehåll:


Den statliga värdegrunden

Den gemensamma värdegrunden för hela den statliga sektorn bygger på sex principer; demokrati, legalitet, objektivitet, fri åsiktsbildning, respekt för människors lika värde och frihet, samt effektivitet och service. 

Läs mer om den statliga värdegrunden 

En rättssäker myndighetsutövning 

Du ska som statligt anställd vara opartisk i beslut och bedömningar och inte gynna eller missgynna något intresse. Alla beslut ska grundas på gällande lagar.  

Läs mer om en rättssäker myndighetsutövning

Du är skyldig att känna till och följa regler gällande:

Bisysslor: gäller sysslor du har utanför din anställning. De ska vara åtskilda från ditt arbete vid universitetet. Bisysslorna får inte vara förtroendeskadliga, arbetshindrande eller konkurrerande och de ska rapporteras till arbetsgivaren. 

Läs mer om bisysslor och rapportering 
Lunds universitets föreskrifter om bisysslor

Inköp och upphandling: ska ske till rätt kvalitet, totalkostnad och med långsiktigt fördelaktiga villkor. Inköp ska göras i enlighet med de ramavtal som har slutits med en leverantör. Alla inköp ska förankras på institutionen hos prefekt. 

Läs mer om Inköp och upphandling
Lunds universitets föreskrifter om inköp

Jäv: när det finns en risk för att du är partisk och tar hänsyn till annat än regler och sakliga omständigheter i en beslutsprocess. Du har en skyldighet att anmäla om du kan anses vara jävig och därför inte kan delta i handläggning eller beslut.

Läs mer om jäv och hur du anmäler jäv

Mutor: att ta ge, kräva eller ta emot en otillbörlig förmån för din tjänsteutövning eller ditt uppdrag är brottsligt. En otillbörlig förmån är den som kan misstänkas påverka din tjänsteutövning. 

Läs mer om mutor samt otillbörliga förmåner

Offentlighetsprincipen

Allmänhet och massmedia har rätt att kunna ta del av allmänna handlingar, med undantag för sekretessbelagda uppgifter. Rätten till yttrandefrihet och meddelarfrihet gäller också för den enskilde forskaren. 

Yttrandefrihet och meddelarfrihet: innebär att en statligt anställd har rätt att berätta om verksamheten för journalister och andra, undantaget sekretessbelagda uppgifter. Meddelarfrihet innebär att arbetsgivaren inte får efterforska vem som lämnat uppgifterna.

Läs mer om offentlighetsprincipen och yttrande- och meddelarfrihet

Utlämnande av allmän handling och sekretess: hanteras normalt av den person som har tillgång till handlingen i sitt dagliga arbete. Vid behov av hjälp med bedömning av handlingar bistår avdelningen juridik. 

Läs mer om utlämnande av allmän handling och sekretess

Visselblåsarlagen

Visselblåsarlagen ger dig som anställd rätt och ett skydd när du rapporterar arbetsrelaterade missförhållanden och oegentligheter. I första hand avses brottslig verksamhet och allvarliga missförhållanden. Förhållanden som enbart rör den egna arbetssituationen omfattas vanligtvis inte, de hanteras på annat sätt. 

Läs mer om att rapportera missförhållanden med stöd av visselblåsarlagen

Internt regelverk och svensk lag

Regelverket: är Lunds universitets sökbar förteckning över universitetsövergripande beslutade regler. 

Läs mer och sök efter beslut i Regelverket

Högskolelagen: reglerar den svenska högskolan. Den beslutas av riksdagen och innehåller grundläggande bestämmelser för statliga högskolor och universitet i Sverige.

Högskolelagen på Sveriges riksdags webbplats.

Högskoleförordningen: är ett komplement till högskolelagen. Här finns till exempel tillträdesregler, examensmål, information om vad som kan överklagas.

Högskoleförordningen på Sveriges riksdags webbplats

Förvaltningslagen: fastslår vissa allmänna och grundläggande förvaltningsrättsliga principer som legalitet, objektivitet och proportionalitet och gäller som huvudregel vid all ärendehandläggning. 

Förvaltningslagen på Sveriges riksdags webbplats

Kontakt

Juridiska frågor
Juridiska avdelningen

Inköp och upphandling
avdelningen Inköp och upphandling

Bisysslor
Kontakta närmaste chef samt din HR-funktion