Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskningsrelaterade avtal och patent

Det finns flera tillfällen när du som forskare kommer i kontakt med avtal, till exempel när du tar emot forskningsmedel från en extern finansiär eller deltar i forskningssamarbeten med aktörer utanför universitetet. Avtal blir också aktuella när du publicerar dina resultat, eller uppfinner i tjänsten.

Genvägar till sidans innehåll:


Vem godkänner forskningsrelaterade avtal?

Det är viktigt att känna till vem vid universitetet som är behörig att godkänna och signera olika typer av forskningsavtal, så att ditt avtal blir giltigt. 

Prefekten: ska godkänna alla ansökningar om forskningsmedel och deltagande i forskningsprojekt. Prefekten och institutionens ekonom kan från fall till fall hjälpa dig avgöra vem eller vilka i övrigt som ska signera. 

Avtalens art och ekonomiska värde: avgör vem som har befogenhet att godkänna och signera forskningsrelaterade avtal (prefekt, dekan eller rektor). Se vidare under rubriken Avtalsformer nedan. 

Central hantering: krävs för avtal om forskningsmedel inom EU:s ramprogram Horisont Europa, samt från amerikanska statliga finansiärer hanteras. Läs mer om vad detta innebär i temat Forskningsmedel och projekthantering.  

Avtal mellan universitetet och enskild forskare: blir aktuellt när universitetet ingår ett avtal där det finns villkor om rätten till resultat, sekretess och publicering, som berör anställda forskare. Avtalet ger universitetet tillgång till information och resultat för att kunna fullfölja åtagandena i projektavtalet. 

Läs mer om villkor för deltagande och ladda ner avtalstexten  

Avtalsformer och vem signerar avtalen

En fullständig beskrivning av hur avtalsformer och ekonomiskt värde tillämpas vid avtalsteckning finns i bilagan till följande rektorsbeslut:

Lunds universitets föreskrifter om fördelning av beslutsbefogenheter och rätt att teckna avtal vid Lunds universitet (STYR 2023/662) (PDF 362 kB; nytt fönster)

Bidragsavtal: avser medel utan krav på motprestation. Det innebär att den som lämnar bidraget inte har ställt krav på att som utbyte för lämnade medel erhålla varor eller tjänster eller på att åtnjuta särskild förmånsställning.

Licensavtal: är avtal där universitetet ger licensrätt /nyttjanderätt till exempelvis en programvara.

Samarbetsavtal: avser icke-fullfinansierade samarbeten med en eller flera parter där krav på motprestation finns (se nedan under uppdragsforskningsavtal).

Uppdragsforskningsavtal: är fullfinansierade uppdrag där uppdragsgivaren ställer krav på motprestation (t. ex. uppskjuten publicering, krav på sekretess, rätt till resultat). 

Granskning och diarieföring av avtal

Ett avtal ska tillvarata universitetets, forskarens och projektets intressen och i de flesta fall behövs ingen juridisk granskning. Vid frågor om publicering, rätt till resultat, sekretess, ansvar för resultat, skador och förluster kan en granskning av universitetets juridiska avdelning ibland behövas.

Läs mer om avtalsgranskning och vad Juridiska avdelningen kan hjälpa till med

Diarieföring av avtal: ska enligt lag alltid utföras, om det rör avtal/kontrakt med en extern part, som till exempel en forskningsfinansiär. Är du kontraktsansvarig, så är det också du som är ansvarig för att detta genomförs.

Diarieföring av avtal via institution: görs när det gäller generella avtal. Institutionens registrator bistår dig med detta.

Läs mer om diarieföring

Diarieföring via den centrala kontraktsfunktionen: görs när det gäller beslut och bidragsavtal om externa forskningsmedel. Du ansvarar för att ansvarig administratör/ekonom vid institutionen får handlingarna, och denne skickar dem sedan vidare.

Läs mer om diarieföring via kontraktsfunktionen

Upphovsrätt och patent

Både patent och upphovsrätt utgör former av immaterialrättsligt skydd, det vill säga det skydd som ger rättighetsinnehavaren en tidsbegränsad ensamrätt till en tillgång. 

Upphovsrätt: avser ensamrätten att bestämma hur ett litterärt verk, som en vetenskaplig artikel eller en bok, får användas. Samtidigt måste vissa inskränkningar i ensamrätten accepteras, så att andra kan referera till och citera texten. 

Läs mer om upphovsrätt i vetenskaplig publicering 

Förlagsavtal/publiceringsavtal: skrivs under när din artikel ska publiceras hos ett förlag. I och med detta överlåts de ekonomiska rättigheterna till det publicerade verket exklusivt till förlaget. Förlaget säljer sedan licenser till de som vill kunna läsa din artikel. När du ingår avtal med ett förlag elimineras de inskränkningar som upphovsrättslagen tillåter.

Open access-publicering: med subvention eller utan kostnad erbjuds forskare vid Lunds universitet genom olika typer av förlagsavtal.

Läs mer om förlagsavtal för open access

Creative Commons-licens: tydliggör för en läsare av open access-tidskrifter hur de kan återanvända det publicerade materialet. 

Läs mer om upphovsrätt och CC-licenser
Läs mer om mallavtal vid publicering

Patent: avser att skydda en uppfinning som innebär en ny lösning av ett tekniskt problem. Det är viktigt att tidigt få en uppfattning om ett forskningsresultats patenterbarhet. LU Innovation ger stöd under hela processen.  

Läs mer hos LU innovation

Vägledning för hanteringen av immateriella rättigheter m. m. och allmänna råd om Lunds universitets nyttjanderätt till patent, mönster och kretsmönster (STYR 2019/908) (PDF 167 kB, nytt fönster) 

Lärarundantaget: innebär att du som lärare (inkl. forskare, doktorand) har ensamrätt till en patenterbar uppfinning framtagen i tjänsten. Du bestämmer själv hur uppfinningen ska användas, men om du använder uppfinningen inom din tjänst har universitetet rätt att utnyttja den utan ytterligare ersättning än ordinarie lön.

Läs mer om patent, upphovsrätt, lärarundantaget och publicering 

Kontakt

Avtalsfrågor
Lunds universitets avtalsjurister

Innovation och patent
LU Innovation

Vidare läsning utanför Medarbetarwebben