Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Säkerhetsfrågor inom forskning

Säkerhetsfrågor har kommit att bli allt viktigare i forskningssammanhang. Detta då universiteten allt oftare utsätts för bland annat cyberattacker och påverkanskampanjer, och då forskningsinformation och resultat i allt högre grad missbrukas. Lunds universitet arbetar för att skydda forskning, data, resultat och samarbeten.

Exportkontroll

Tyvärr kan information och forskningsresultat spridas och missbrukas på grund av felaktig och otillåten användning.

Export: avser fysisk transport, elektronisk överföring och muntlig överföring.

Exportkontroll: är ett samlingsbegrepp för de lagar och regler som styr och förhindrar att strategiskt känsliga produkter hamnar i fel händer. 

Produkter med dubbla användningsområden (PDA): har ett civilt användningsområde, men kan även användas i militärt syfte. Vid universitetet rör det sig ofta om till exempel forskningsresultat, information, viss kunskap, publicering och molntjänster. Se boxen Vad kategoriseras som dubba användningsområden? till höger för exempel.

Ansvar: Som forskare ansvarar du för att bedöma om det finns en möjlig dubbel användning och att vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder. Du ansvarar även för att skydda produkten från stöd och dataintrång. Du ska alltid söka tillstånd vid en export utanför EU, i vissa fall även inom EU, följ den exportkontrollprocess som finns beskriven i exportkontrollprogrammet. 

Läs mer om exportkontroll, dubbla användningsområden samt ansvar och efterlevnad
Lunds universitets exportkontrollprogram – efterlevnadsprogram för produkter med dubbla användningsområden (STYR 2020/2073) (PDF 757 kB; nytt fönster)

Informationssäkerhet

Information och forskningsdata hör till universitetets mest värdefulla tillgångar. Alla medarbetare har ett ansvar för att skydda dessa från obehöriga för att bevara dess tillförlitlighet och tillgänglighet. En felaktig användning eller otillräcklig hantering kan exempelvis leda till förseningar i forskning och undervisning, bidra till felaktiga resultat, bryta mot lagen om hantering av personuppgifter eller skada universitetets förtroende.

Läs mer om informationssäkerhet

Säkerhetsarbete: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap beslutar om hur universitetens arbete med säkerhetsarbete ska bedrivas. Lunds universitetet bedriver ett systematiskt arbete genom ett ledningssystem för informationssäkerhet som beskriver delegation, ansvar och resurser.

Följ Lunds universitets informationssäkerhetsblogg!

Läs mer om ledningssystemet för informationssäkerhet
Läs mer hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 

Ansvar och rapportering: Som anställd ansvarar du för att hantera information och data – digital, skriven och talad sådan – på ett säkert sätt, såväl som att förvara utrustning och dokument säkert. Säkerhetsincidenter som rör all typ av information vid universitetet ska anmälas internt.

Läs mer om anmälan av säkerhetsincidenter som rör information 

Kontakt

Exportkontrollfunktionen

Robert Collin
E-post: robert [dot] collin [at] bygg [dot] lu [dot] se (robert[dot]collin[at]bygg[dot]lu[dot]se)

Informationssäkerhet

Ingegerd Wirehed
E-post: informationssakerhet [at] lu [dot] se (informationssakerhet[at]lu[dot]se)

  • Kärnmaterial, anläggningar och utrustning
  • Särskilda material och därtill hörande utrustning
  • Materialbearbetning
  • Elektronik
  • Datorer
  • Telekommunikation och ”informationssäkerhet”
  • Sensorer och lasrar
  • Navigation och avionik
  • Marint
  • Rymd och framdrivning

Introduktion till regelverk kring exportkontroll

Läs mer på Inspektionen för strategiska produkters (ISP) webbplats