Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Kontakter med medier

När du blir kontaktad för en intervju eller media begär ut information finns en del att tänka på. Här följer tips och råd för dina mediekontakter.
  • Var tydlig med vad som är ditt huvudbudskap

• Använd ett rakt och enkelt språk

• Om en journalist vill ha ditt expertutlåtande är det givetvis helt i sin ordning att fråga i vilket sammanhang dina kommentarer ska användas.

• Behöver du tänka över vad du vill säga går det bra att be om att få återkomma inom snar framtid. Du kan också tipsa om en kollega som är bättre insatt än du

• Diskutera gärna igenom på er institution eller forskargrupp vilka som ska uttala sig om media ringer. Det behöver inte nödvändigtvis vara professorn eftersom hon/han kan vara svår att få tag på.

• Du kan be om att få läsa eller få uppläst dina kommentarer innan de går i tryck. Gör upp om detta i förväg, och tänk på att journalisten har ett pressat tidsschema.

• När du blivit intervjuad – erbjud gärna journalisten kompletterande, skriftlig information som du överlämnar direkt eller skickar via mejl/fax. Detta kan exempelvis vara faktauppgifter eller en kort och lätt beskrivning av ämnet som du pratat om. Det ökar chansen för att artikeln eller inslaget blir rätt.

• Enligt yttrandefrihetsförordningen har vem som helst rätt att uttala sig i medierna. Den som vill kan dessutom göra det anonymt.

• Enligt offentlighetsprincipen ska alla handlingar, som inte kan klassas som arbetsmaterial eller är sekretessklassade, vara tillgängliga för massmedia.

• Om något blir fel, tänk över hur allvarligt det är innan du begär rättelse. Kontakta redaktionssekreteraren för att diskutera formerna för rättelsen.

Sidansvarig:

Jonas Andersson