Skriva pressmeddelande

I dagens mediebrus är det ofta svårt att nå fram med en nyhet. Redaktionerna runt om i landet överöses med pressmeddelanden. För att inte hamna i papperskorgen är det viktigt att våra pressmeddelanden är skrivna på ett journalistiskt sätt.

Flera av universitetets journalister och kommunikatörer kan hjälpa till med att skriva pressmeddelanden. De har också tillgång till medielistor och möjlighet att göra databassökningar för att leta rätt på journalister som har nischat sig inom ett visst fackområde.

Ämnet för pressmeddelanden kan vara anslag/resultat i forskningsprojekt, kommande avhandlingar, bra exjobb, ovanlig undersökningsmetod etcetera. Budskapet bör innehålla åtminstone någon av nyhetsvärderingens principer, till exempel nytt, ovanligt, berör många människor eller ger ny vinkel på aktuell debatt.

Diskutera med en kommunikatör vilken typ av presskontakt som kan vara lämplig. Om kommunikatören rekommenderar ett pressmeddelande så underlättas dennes arbete av ett bra underlag.

Att skriva underlag för pressmeddelande

• Säg det viktigaste och intressantaste först, t ex slutsatser, konsekvenser eller åsikt.

• Förklara vad dina resultat får för betydelse för den som berörs.

• Undvik/förklara facktermer. Undvik också vaga, mångtydiga ord.

• Ge gärna förslag på slagkraftig rubrik.

• Texten bör inte vara längre än 30-50 rader och endast mycket sparsamt innehålla uppgifter om vilken metod du har använt för att nå resultatet.

• En bifogad bild eller illustration, om än aldrig så enkel, höjer ofta informationsvärdet.

• Lämna rikligt med kontaktuppgifter och tänk på att du måste finnas tillgänglig för att svara på frågor i samband med att pressmeddelandet skickas iväg!

Som synes skriver forskare och journalister ofta efter helt skilda principer. Medan forskaren börjar med bakgrund och förutsättningar, redogör för sin metod och slutar med slutsatser och konsekvenser gör journalisten i princip tvärtom.

Sidansvarig:

Nationell press