Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Hot och risk för våld och utsatthet

Universitetets larmtelefon 20 700

Universitetets larmtelefon, +46 46 222 07 00, ska användas för att på ett enkelt sätt komma i kontakt med den gemensamma säkerhetsfunktionen som under ordinarie arbetstid svarar för att ta hand om plötsligt, oväntade och uppkomna händelser. Vid universitetet finns det dessutom alltid en tjänsteman i beredskap (TiB) som svarar för att vara verksamhetens företrädare utanför ordinarie arbetstid.

• Ring larmnumret när du känner dig otrygg, då kan du få assistans direkt genom exempelvis ledsagning till parkering eller busshållplats.
  • Telefonnumret finns på baksidan av alla nyare LU-kort samt vid samtliga entréer.

Krisstöd till den drabbade

Det är av stor betydelse att en drabbad erbjuds stöd redan från början. Stödet kan vara att få någon att prata med gällande sin situation. Stödet kan behövas under en längre tid och om möjligt ge kontinuitet, exempelvis genom att ges av en och samma person. Närvaro är ett nyckelord för ett fungerande krisstöd. En insats i ett tidigt skede ger alltid bäst effekt i längden och kan på så sätt minska konsekvensen för den drabbade.

Om du behöver stöd ska du i första hand vända dig till din chef. Alternativt kan du ta hjälp av universitetets gemensamma säkerhetsfunktion (via larmtelefonen), företagshälsovården eller studenthälsan.

Det är viktigt att den som är drabbad inte lämnas ensam för tidigt. Det kan ta lång tid att bearbeta det som hänt. Människor reagerar olika på en och samma händelse.

Kontakta säkerhetschefen för ytterligare rådgivning.

Sidansvarig:

Universitetets larmtelefon

När du behöver krisstöd och rådgivning

Per Gustafson
Säkerhetschef