Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Använda köpta bilder

Du kan köpa bilder på olika sätt beroende på hur bilderna ska användas i framtiden. Prata med fotografen om hur du vill köpa och använda bilderna redan när du beställer dem. Här hittar du information om de olika betalningskategorierna.

Det finns två olika betalningskategorier som reglerar hur bilderna du köper får användas. Med användning menas publicera, sprida och framställa nya exemplar. Oavsett hur du köper bilderna så har fotografen också rätt att använda bilderna, såvida ni inte har kommit överens om något annat. 

Läs mer om upphovsrätt och samtycke

Fri användningsrätt inom och utanför LU (pressbild) 

Bilder köpta inom denna kategori får användas ett obegränsat antal gånger i olika publikationer och kanaler där Lunds universitet är avsändare. Universitetet har också rätt att lämna ut eller licensiera bilderna till en annan part, till exempel medier. För exempelvis porträtt av forskare som tas till publicering av artiklar, och därför kommer att lämnas ut utanför universitetet, måste alltså bilderna köpas med fri publiceringsrätt.

Fri användningsrätt inom LU + samarbetspartners 

Bilder köpta inom denna kategori får användas ett obegränsat antal gånger i olika publikationer och kanaler där Lunds universitet är avsändare. Bilderna får även användas i andra kanaler där Lunds universitet presenteras och som tillhör olika partneruniversitet och nätverk där universitetet ingår (till exempel Universitas 21 och Leru). Det kan också gälla samarbetspartners inom högskolevärlden (till exempel Vetenskapsrådet och Universitets- och högskolerådet).

Fotografen har också rätt till egen fortsatt användning av bilderna inom samtliga kategorier.

Att köpa bilder från bildbyrå

Ibland kan du behöva köpa redan tagna bilder från en bildbyrå, till exempel när det gäller genrebilder och bilder från andra geografiska platser. Priserna kan variera kraftigt beroende på användningsrätt och publicering. Bilderna kan köpas för engångspublicering eller som royaltyfria – och får då användas hur många gånger som helst.

Exempel på bildbyråer:

Gratisbilder från internet

De flesta bilder på internet är skyddade genom Upphovsrättslagen, och får inte användas utan tillstånd. Det finns dock webbsidor där du kan hämta gratisbilder. Tänk på att de är genrebilder inte alltid stämmer överrens med Lunds universitets bildmanér, så använd inte för många. Här är några förslag på sidor med gratisbilder:

Det finns också gratisbilder som är märkta med en Creative Commons-licens. Creative Commons är en ideell organisation som skapat ett system av licenser, vilket gör det möjligt för den som skapat ett verk, i detta fall en bild, att dela med sig av detta helt eller delvis. Kontrollera alltid rättigheter och bildernas kvalitet noga när du har hämtat dem från internet.

Läs mer på Creative Commons webbplats

På Wikimedia Commons hittar du också gratis bilder som är fria att använda. Glöm inte att även här ange fotografens namn, i enlighet med Upphovsrättslagen.

Gå till Wikimedia Commons webbplats

Vare sig du anlitar en fotograf, köper bilder från en bildbyrå eller fotograferar själv ska bilderna präglas av Lunds universitets bildmanér. Det är ett bildspråk som hjälper till att särskilja oss från andra lärosäten.

Läs mer om Lunds universitets bildmanér

Sidansvarig:

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu.se
Om den här webbplatsen