Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Att ta betalt från deltagare vid en konferens

Redan när du planerar ditt arrangemang så måste du ta ställning till hur stor deltagaravgiften ska vara och hur ni ska ta betalt. Här kan du läsa om momsregler och vilka olika betalningsmedel som kan användas.

Moms på deltagaravgiften

Redan vid anmälan måste du ange hur stor deltagaravgiften är inklusive moms.

Svenska deltagare, förutom statliga

Moms 25 procent.

Fakturerade EU-kunder med VAT-nummer

Ingen moms.

Samtliga övriga utländska kunder

Moms 25 procent.

Deltagare från EU kan via sin lokala skattemyndighet begära momsen tillbaka. Tipsa gärna om det i samband med registreringen.

Mer information om återbetalning av moms finns på Europeiska kommissionens hemsida

Betalningsmedel

Deltagarna kan betala in avgiften på olika sätt, till exempel via bank, kort eller faktura.

Bankkonto

I samband med registreringen kan du be deltagarna att sätta in deltagaravgiften via banköverföring. OBS! Inbetalning av deltagaravgifter vid konferenser och kongresser i LU:s regi får endast ske till universitetets bankkonton.

Be deltagarna att tydligt ange till exempel ert kostnadsställe i referensen vid inbetalningen.

Lunds universitets bankinformation (PDF 71 kB, nytt fönster)

Lund University Banking Information (PDF 68 kB, nytt fönster)

Kortbetalning

Vid registreringen till konferensen kan du även hänvisa deltagarna till universitetets kortbetalningssida. Kontakta avdelningen Inbetalningar och redovisning hos sektionen Ekonomi, kund [at] eken.lu.se, så får du en länk till denna sida som du kan ange i anmälningsformuläret. Du tilldelas en särskild ”händelse” som är kopplad till er konferens eller kurs och som deltagarna ska ange. Det underlättar för att inbetalningarna ska hamna hos rätt institution.

Sektionen Ekonomi har också en kortterminal som det går bra att låna medan konferensen pågår. Ring eller skicka ett e-postmeddelande till kund [at] eken.lu.se i god tid innan konferensen för att boka den.

Banken tar ut en mindre avgift för kortbetalningar, kontakta sektionen Ekonomi, kund [at] eken.lu.se , för aktuella priser.

Hemsida och deltagarhantering

Det går bra att anlita en kongressbyrå eller den interna avdelningen LU Konferens om din avdelning till exempel behöver hjälp med att ta fram en konferenssida och/eller deltagarhantering i samband med att betalning tas emot.

Detta kan du få hjälp med

Faktura

Det går också bra att fakturera deltagarna, det kan vara ett krav från en del företag. Fakturorna ställs då ut av din avdelnings- eller institutionsekonom.

Sidansvarig:

Sektionen Ekonomi
Avdelningen Inbetalningar och Redovisning

+46 46 222 46 00 (tryck 2, sedan 1)
kund [at] eken.lu.se

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu.se