Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

I Göteborg vet man att det går bra för Lunds universitet i Horisont Europa

Landskap i Spanien, en horisont med ett träd i förgrunden.

För en månad sedan besökte jag Göteborgs universitets forskningsnämnd. I samband med besöket fick jag frågan ”Vad är förklaringen till att det går så otroligt bra för Lunds universitet i Horisont Europa?” Det var tur att Forskningsservice veckan innan hade uppdaterat mig om att det faktiskt går riktigt bra annars hade jag blivit tagen på sängen. Detta visar att det är viktigt att vi uppdaterar vår självbild både när vi har utmaningar, men också när det går bra.

Enligt de senaste uppgifterna om vilka organisationer som har erhållit finansiering från EU:s nionde ramprogram för forskning ”Horisont Europa”, har universitetet beviljats 53 miljoner euro, vilket är mycket mer än vad något annat lärosäte i Sverige fått och på artonde plats av alla lärosäten i Europa. Sammanlagt deltar universitetet i 89 projekt som har beviljats finansiering.

Den största andelen av den erhållna finansieringen kommer från Europeiska forskningsrådet (ERC). Sammanlagt har forskare från LU beviljats 19,3 miljoner euro för 15 ERC projekt inom Horisont Europa. Vi är också det första svenska universitet som har erhållit över hundra ERC bidrag. Hurra!

Även inom ”Globala utmaningar och europeisk industriell konkurrenskraft” samt Europeiska innovationsrådet, EIC, har vi gått framåt. Men det finns möjligheter att få ytterligare finansiering.

Finansieringen från Horisont Europa är viktig på många sätt. Den ger oss möjligheter att göra excellent och relevant forskning. Ett ERC anslag ses på många sätt som en guldstjärna, ett bevis på att forskningen håller högsta klass, inte bara i Sverige utan också i Europa. Europeiska samarbeten ger oss bättre förutsättningar för ett ökat internationellt genomslag. Våra analyser visar att publikationer författade av forskare från olika länder citeras mera. Slutligen gör europeiska forskningsmedel att vi blir lite mindre beroende av de svenska statsfinanserna och vilken politisk tyngd forskningen har i den svenska budgetprocessen.

Ett stort tack till alla som har sökt medel från Horisont Europa och till alla som har stött dessa processer. Det är ni som har åstadkommit detta fantastiska resultat.

/Per Mickwitz

Läs mer:

Foto på Per Mickwitz. Fotograf: Charlotte Carlberg-Bärg.

Vicerektor Per Mickwitz

E-post:  per [dot] mickwitz [at] rektor [dot] lu [dot] se (per[dot]mickwitz[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046- 222 38 80

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post:
gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se (gerd[dot]hawaleska[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 38 95