Arbetsmiljö och hälsa
En viktig uppgift för Lunds universitet är att skapa en god och säker arbetsmiljö. Ett förebyggande arbetsmiljöarbete leder till en arbetsmiljö som gynnar både dig och dina kollegor.
Målsättningen med Lunds universitets arbetsmiljöarbete är att skapa en miljö som du upplever som utvecklande och stimulerande. Hänsyn till arbetsmiljö och säkerhet ska integreras i allt vi gör och vara en naturlig del i all verksamhetsplanering.
Genom att vi erbjuder en stimulerande arbetsplats kan du som anställd trivas och fungera väl.
Arbetsmiljöpolicy för Lunds universitet (pdf 77 kB, ny flik)
Din hälsa
Din hälsa är viktig för oss!
Läs mer om Företagshälsovården, friskvård, rehabilitering samt alkohol och droger
Din arbetsplats
Du ska ha möjlighet att trivas och känna dig trygg på din arbetsplats.
Läs mer om fysisk arbetsmiljö och inomhusklimat
Rapportera arbetsskada eller tillbud
Om du som medarbetare skadar dig under arbetstid eller råkar ut för ett tillbud (en händelse som kunde lett till personskada) ska du rapportera det till din chef.
Rapportera tillbud och arbetsskador
Glasögon för bildskärmsarbete
Behöver du glasögon för bildskärmsarbete, även kallat terminalglasögon?
Så ansöker du om glasögon för bildskärmsarbete
Skyddsombud
Skyddsombuden är arbetstagarnas valda ombud i arbetsmiljöfrågor.
Läs mer om vem som är ditt skyddsombud och vad de kan göra för dig
Kontakt
Kontakta din närmaste chef eller din verksamhets HR-/personalfunktion om du har frågor om din anställning eller din verksamhets rutiner i HR-/personalfrågor.
Relaterad information
Har du blivit exponerad för coronavirus i samband med arbetet innan 1 april?
Från och med den 1 april 2022 är coronaviruset inte längre klassificerat som samhällsfarlig sjukdom. Det innebär att universitetet från och med detta datum inte längre behöver anmäla till Arbetsmiljöverket att en anställd har exponerats, eller misstänker att de exponerats, för coronavirus i samband med arbetet.
Exponering som skett senast den 31 mars 2022 ska dock anmälas. Det är närmaste chef som ansvarar för att anmälan till Arbetsmiljöverket görs.
Om du har exponerats, eller misstänker att du har exponerats, för coronavirus i samband med ditt arbete innan den 1 april ska du därför kontakta din närmaste chef så att chefen kan göra en riskbedömning i syfte att undvika smittspridning på arbetsplatsen.
Från och med den 1 april 2022 upphör även universitetets rektorsbeslut mot bakgrund av pågående coronapandemi att gälla.