Avfall, farligt avfall och källsortering

Här hittar du information om hantering av avfall och farligt avfall. Avfall ska hanteras på ett hälso- och miljömässigt bra sätt, så att återvinning främjas och så att risk för skada inte uppkommer.

Avfallshandbok

I universitetets nya avfallshandbok hittar du information och instruktioner om hur olika typer av avfall som uppkommer inom Lunds universitet ska hanteras:

Lunds universitets Avfallshandbok (pdf 2,8 MB - Nytt fönster)

Tänk på att instruktionerna i avfallshandboken kan behöva kompletteras med lokal information, t.ex. om var olika fraktioner ska sorteras i era lokaler, lokalisering i er verksamhet av olika packmaterial för farligt avfall, avfallsrum eller rum för farligt avfall, vem som är ansvarig för avfallshantering hos er, etc.

Uppdaterat avsnitt om radioaktivt avfall (pdf 305 kB - Nytt fönster)

Sorteringsguider

Här finns sorteringsguider som går bra att skriva ut och sätta upp på lämplig plats:

Sorteringsguide Allmän (pdf 1,56 MB - Nytt fönster)

Sorteringsguide Kontor (pdf 464 kB - Nytt fönster)

Sorteringsguide Kök (pdf 256 kB - Nytt fönster)

Hämtning av papper, wellpapp och grovavfall

Här finns karta och kontaktpersoner för alla platser där Ragn-Sells hämtar papper, wellpapp och grovavfall (schemalagt) i Lund.

Karta och kontaktpersoner, papper och well (pdf 360 kB - Nytt fönster)

Karta och kontaktpersoner, grovavfall (pdf 348 kB - Nytt fönster)

Här finns schema för hämtning av papper och wellpapp respektive grovavfall, i Lund.

Schema hämtning papper/well (pdf 41 kB - Nytt fönster)

Schema hämtning grovavfall (pdf 97 kB - Nytt fönster)

Behöver du beställa extra hämtning av grovavfall, kontakta Ragn-Sells kundtjänst:

• 0771-88 88 88 eller
  • kundtjanst [at] ragnsells [dot] com

Respektive verksamhet betalar för extra hämtning av grovavfall.

Prislista för extra hämtning av grovavfall (pdf 157 kB - Nytt fönster)

Hämtning av sekretesspapper beställs hos Ragn-Sells och bekostas av respektive verksamhet. Se prislista ovan, som gäller för extra hämtning av grovavfall.

Källsorteringsmöbler

Universitetet har avtal med Bröderna Perssons Specialsnickerier AB, du hittar avtalet i Lupin. I dokumentet nedan hittar du exempel på standardmoduler för att bygga en källsorteringsmöbel. Kontaktuppgifterna i dokumentet stämmer inte längre, kontakta istället avfall [at] bygg [dot] lu [dot] se.

Information om lokalt ramavtal med Bröderna Perssons Specialsnickerier AB gällande miljöstationer/källsorteringsmöbler (pdf 405 kB - Nytt fönster)

Källsorteringsdekaler

Universitetet har sorteringsdekaler att märka upp möbler och inredning med. Man kommer att kunna beställa dem i Media-Trycks webbshop, men tillsvidare kan du beställa direkt hos Johan Albertén, johan [dot] alberten [at] service [dot] lu [dot] se. Alla dekalerna finns i tre varianter, och respektive variant finns i tre storlekar. Se hur de ser ut i nedanstående pdf.

Dekaler för källsortering (pdf 153 kB - Nytt fönster)

Det finns hittills dekaler för de vanligaste avfallstyperna som uppkommer i lunchrum, pentryn, caféer och foajéer. Men det finns planer på att ta fram dekaler för fler avfallstyper.

I samma serie finns också en "rökfri zon"-skylt att beställa på samma sätt. Se hur den ser ut i nedanstående pdf.

Skylt "rökfri zon" (pdf 553 kB - Nytt fönster)

Hämtning av kemiskt och lågradioaktivt avfall

Beställ hämtning från Sysav av kemiskt och lågradioaktivt avfall med blanketten nedan.

Beställningsblankett för hämtning av kemiskt och lågradioaktivt avfall (Word 84 kB - Nytt fönster)

Om du har frågor om hämtning och packning kan du kontakta Martin Andersson, kemist, på Sysav Industri, som är den som hämtar avfallet.

Sommaruppehåll

Under veckorna 28-32, den 8 juli till den 11 augusti, kommer det inte ske att ske någon regelbunden hämtning av farligt avfall. Om ni behöver hämtning akut under denna period, är det enklast att ringa till Sysavs växel 040-635 18 00 och tonvalstrycka sig fram till företag, farligt avfall eller maila till order [dot] kemi [at] sysav [dot] se.

Hämtning av skärande/stickande smittförande avfall och biologiskt avfall

Kontakta Sysav:

• OrderTotal [at] sysav [dot] se eller
  • 040-635 18 80

När det gäller smittförande avfall ska du fylla i en godsdeklarationsblankett:

Godsdeklarationsblankett för smittförande avfall (pdf 151 kB - Nytt fönster)

Etiketter för farligt avfall

Här hittar du etiketter för vissa typer av farligt avfall.

Kemiskt avfall (png 11 kB - Nytt fönster)

Lågradioaktivt avfall (png 159 kB - Nytt fönster)

Vätskescintillationslösning (pdf 22 kB - Nytt fönster)

Säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods

Kontakta säkerhetsrådgivaren när du ska skicka något du vet, eller tror, klassas som farligt gods för att säkerställa att alla regler följs. Det gäller alltså inte bara avfall, utan även när du ska skicka exempelvis prover. Sysav anlitas som universitetets säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods på väg, järnväg och sjö.

Säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods på väg, järnväg och sjö
Per Malmquist, kemist, Sysav Industri AB
per [dot] malmquist [at] sysav [dot] se

Säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods på väg och flyg
Linus Jeppsson, driftledare CRC
linus [dot] jeppsson [at] med [dot] lu [dot] se

Sidansvarig:

Kontakt Avfall och källsortering

Kontakta i första hand ditt vaktmästeri, servicegrupp eller motsvarande när du har frågor om avfallshantering på din arbetsplats.

Maria Nilsson
miljösamordnare