Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Semester

Du som anställd har rätt till semester. Här får du reda på vad som gäller för dig. Du får också reda på hur du ansöker om semester.

Semesterlagen syftar främst till att ge alla anställda möjlighet till betald ledighet för vila och rekreation. Alla anställda i Sverige har rätt till 25 dagar det vill säga fem veckors semester. Som statligt anställd har du genom kollektivavtal fler än 25 semesterdagar samt rätt till betald semester redan första året du är anställd. För att få full betald semester måste du vara anställd hela året. Tänk på att du endast kan ta ut semester hela dagar.

Din ålder avgör hur många semesterdagar du har:

  • 28 dagar till och med det år du fyller 29 år.
  • 31 dagar från och med det år du fyller 30 år.
  • 35 dagar från och med det år du fyller 40 år.

Du måste ta ut minst 20 av årets semesterdagar under året. Din chef ska i största möjliga mån planera så att du får din semester sammanhängande mellan juni och augusti. Detta kallas ofta huvudsemester. Resten av dagarna finns det möjlighet att spara för att något år ta ut en längre semester, men som mest får du ha 30 sparade semesterdagar. Om du den 1 januari 2018 hade fler än 30 sparade dagar får de överskjutande dagarna tas ut under en femårsperiod fram till den 31 december 2022. Om du vill ta ut sparade semesterdagar i anslutning till huvudsemestern ska du ansöka om detta i samband med semesterplaneringen för året.

All semester ska beviljas av din chef i förväg.

Under semestern får du, förutom din vanliga lön, ett semestertillägg. Om du har semester en hel månad får du ett semestertillägg som motsvarar cirka 10 procent av din månadslön.

Ansök om semester

Ansök i god tid om semester och efter de rutiner som gäller på din arbetsplats. Tänk även på att ansöka om eventuell föräldraledighet i god tid inför huvudsemestern.

Om du vill ta ut sparade semesterdagar i anslutning till huvudsemestern är det viktigt att du pratar med din chef och ansöker om detta i god tid. En långledighet kan behöva planeras på ett annat sätt än enstaka dagar.

Ju tidigare du pratar med din chef desto större är möjligheten att tillgodose dina önskemål.

Årets semesterdagar måste användas innan du kan ansöka om att använda dina sparade dagar.

Du ansöker om semester i Primula

Lärarnas semester

Du som är lärare behöver, enligt arbetstidsavtalet för lärare, inte ansöka om semester. Du får all din semester utlagd automatiskt i en följd med början måndagen som infaller efter midsommarhelgen.

Definitionen av lärare hittar du i Lunds universitets anställningsordning.

Läs Lunds universitets anställningsordning (PDF 130 kB, ny flik)

Det finns möjlighet för dig att komma överens med din chef om att lägga hela eller delar av semestern vid annan tidpunkt. Du kan läsa mer om hur du går tillväga i råd och anvisningar till arbetstidsavtalet för lärare 10 § Semesterns förläggning.

Råd och anvisningar till lokalt avtal om arbetstid för lärare (PDF 954 kB, ny flik)

Om du har kommit överens med din chef om att ha semester vid annan tidpunkt ansöker du om detta i Primula.

Ansök om semester vid annan tidpunkt i Primula

Doktorandernas semester

Både ur ett arbetsmiljöperspektiv och ur ett verksamhetsperspektiv är det viktigt att doktorander tar ut hela sin årssemester, företrädesvis efter midsommar då lärares semester normalt förläggs.

Du som är doktorand ansöker om semester enligt de rutiner som gäller på din arbetsplats.

Tänk på att prata med din chef innan du ansöker.

Du ansöker om semester i Primula

Sidansvarig:

Relaterad information

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu [dot] se
Om den här webbplatsen
Tillgänglighetsredogörelse