Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studenthälsan

Här kan du som möter studenter i ditt arbete läsa om vilket stöd studenter kan få hos Studenthälsan. Vi har också samlat information om hur du kan få vägledning i hantering av svåra studentsituationer.

Studenthälsan ger stöd vid hälsofrågor som påverkar studierna

Hos Studenthälsan kan studenter få stöd och hjälp med bekymmer som kan påverka studierna. Det kan till exempel gälla stress, prestationsångest, rädsla att tala inför andra, prokrastinering, oro, alkoholproblem eller sömnsvårigheter. Vid andra problem eller medicinska åkommor kan de vända sig till primärvården.

Förutom individuella samtal och internetbaserad behandling erbjuder Studenthälsan en rad olika kurser och föreläsningar i olika ämnen varje termin. Aktuellt utbud finns på vår webbsida för studenter och allmänhet.

Information för studenter finns på www.lu.se/studenthalsan

Råd vid svåra studentärenden

Som studievägledare, lärare eller annan personal kanske du får fungera som en "problemfångare" när du kommer i kontakt med studenter som har olika svårigheter. För många studenter är bekymren övergående, men det kan ändå finnas behov av hjälp och stöd. Det är viktigt – både för den enskilde individen och för omgivningen – att du uppmärksammar svårigheterna och försöker guida studenten vidare i ett tidigt skede innan problemen blivit alltför stora. Ta gärna hjälp av en kollega!

Du kan också kontakta oss för konsultation angående studenter som inte mår bra eller för råd om hur du kan gå vidare i studentärenden.

Nedan hittar du råd som kan vara till vägledning i olika situationer med studenter som har behov av hjälp.

Frågor om svåra studentärenden (PDF, 238 kB, ny flik)

Att hänvisa studenter till Studenthälsan

Studenter kan boka en första informationstid hos någon av våra behandlare genom tidsbokningen på webben som kan nås via länkarna nedan. Informationstiden är ett första kartläggningssamtal där vi ringar in problemet och hittar vägar vidare.

Utförligare information finns på våra webbsidor för studenter. Där finns också sammanställningar med råd och tips om bland annat sömnsvårigheter, ångest och ergonomi.

Information för studenter på svenska
Information för studenter på engelska

Kontaktinformation

Studenthälsan

Besöksadress:
Sandgatan 3
Lund

Telefon: +46 46 222 43 77

Internpost: Hämtställe 31

Studenthälsan har verksamhet i Lund samt på Campus Helsingborg.

Hos oss arbetar kuratorer, sjuksköterskor, psykologer, psykiater och en medicinsk sekreterare.