Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Förkortade och arbetsfria dagar för teknisk och administrativ personal

Du som är anställd som teknisk eller administrativ personal har vissa förkortade arbetsdagar. Du som omfattas av flextidsavtalet har även vissa helt arbetsfria dagar så kallade klämdagar. Här kan du läsa mer om vad som gäller för dig.

Villkorsavtalen förkortar den ordinarie arbetstiden vissa dagar under året. Vilka dagar detta är och antal timmar som de förkortas med framgår av tabellen nedan.

 
Arbetsdag Förkortning med antal timmar
Trettondagsafton 4
Skärtorsdagen 2
Den 30 april som infaller på en  
a) måndag – torsdag 2
b) fredag 4
Dagen före alla helgons dag 4
Den 23 december som infaller på en fredag 4

Om du arbetar deltid minskar din arbetstid i proportion till deltidens omfattning.

Lördagar, söndagar och allmänna helgdagar är du alltid ledig. Även

  • midsommarafton
  • julafton 
  • nyårsafton

räknas som helgdagar och är arbetsfria.

Tänk på att arbetstiden endast minskar om du har arbetstid förlagd den dagen. Om en arbetsfri eller förkortad dag sammanfaller med dag då du enligt schema har en ledig dag så påverkas inte din arbetstid. 

Läs mer om flextidsregistrering vid koncentrerad tjänstgöring

Klämdagar

Du som omfattas av flextidsavtalet har ytterligare helt arbetsfria dagar, så kallade klämdagar. En klämdag är en arbetsdag (måndag till fredag) som är omgiven av två fridagar.

Exempel; om 1 maj infaller på en tisdag eller torsdag uppstår en klämdag antingen på måndagen eller fredagen.

Nationaldagskompensation

Vid Lunds universitet kompenseras de år nationaldagen infaller på en lördag eller söndag genom de så kallade klämdagarna enligt flextidsavtalet.

De år nationaldagen infaller på en tisdag eller torsdag blir måndag respektive fredag klämdagar (arbetsfria dagar). Detta kompenserar därmed de år då nationaldagen infaller på en lördag eller söndag.

Kontakt

Kontakta din närmaste chef eller personalfunktion inom din institution/fakultet eller motsvarande.