Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Pausprogrammet Pausit

Pausit är ett pausprogram som alla medarbetare kan ladda ner till sin dator. Det finns både på svenska och på engelska.

Pausit erbjuder pausgymnastik under arbetsdagen. Det är ett datorbaserat verktyg som visar övningar som förebygger stelhet och värk i rygg, axlar, huvud och nacke. Övningarna minskar även stress och förbättrar blodcirkulationen. 

Du väljer själv hur ofta och länge samt på vilket sätt du vill röra dig. Antingen får du ett blandat urval av övningar för bland annat nacke, rygg, axlar och skuldror eller så väljer du ett område att fokusera på.

Programmet erbjuder över hundra övningar framtagna i samråd med fysioterapeuter, ergonomer och ortopedläkare. Pausit påminner dig när det är dags att röra på sig och för statistik över hur mycket du tränat. 

Installera Pausit

  • För dig med EGA, LUMac och PLS-dator: Ladda ner programmet direkt via Software Center eller Self service.
  • För PC: Gå via startmenyn, sök: Software center.
  • För Mac: Gå via Self service. Välj Pausit.
  • För övriga datorer: Logga in på programförmedlingen (se först till att du är uppkopplad via VPN). Välj mappen Pausit och följ installationsanvisningen i Pausit.txt.

Gör dina egna inställningar

För att du ska få ut det mesta möjliga av Pausit kan du gå in på Pausits webbplats och få hjälp med inställningar.

Välj manual för PC eller Mac under "Support", långt ner till vänster på sidan. Längst upp till höger på sidan kan du ställa in vilket språk du vill läsa instruktionerna på. 

Gå till Pausits webbplats 

Praktiska tips

När du utför övningarna kan du med fördel ställa in dem så att du gör dem stående. På så vis får du en extra skjuts med blodcirkulation i hela kroppen.

Försök att bryta det långvariga sittandet genom att ta frekventa pauser. Kroppen är till för att röra på sig. Paus minst en gång i timmen rekommenderas.

Kontakt

Matilda Eklund
Fysioterapeut/ergonom
matilda [dot] eklund [at] fhv [dot] lu [dot] se