Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Alumnverksamhet

Alumner är viktiga ambassadörer för utbildningen vid Lunds universitet och alumner är en källa till värdefull information som blir en tillgång i universitetets kvalitetssäkringssystem.

Alumner kan vara aktiva t ex genom att delta i alumnundersökningar, alumnevenemang, hålla gästföreläsningar eller ge studenter vägledning via mentorskapsprogram. Alumnverksamheten ser olika ut på universitetets fakulteter och olika centra och om du behöver vägledning är du välkommen att kontakta det universitetsgemensamma alumnkontoret.

Läs mer om alumnundersökningar som en del av kvalitetsarbetet vid Lunds universitet

Central alumnverksamhet – Alumnnätverket 

Den centrala alumnverksamheten koordineras från sektionen Externa relationer och syftar till att ge ett grundläggande erbjudande till universitetets alla alumner samt ge stöd och inspiration till alumnverksamhet på fakultet, institution och program. Alumner blir inte automatiskt medlemmar i Alumnnätverket utan behöver registrera sig för ett medlemskap samt godkänna medlemsvillkoren. Både tidigare studenter och anställda är välkomna att bli medlemmar.

Alumndatabasen

Idag har Alumnnätverket vid Lunds universitet drygt 40 000 medlemmar. Alumndatabasen är ett gemensamt upphandlat verktyg för hela Lunds universitet och rekommenderas för hantering av lokala alumnnätverk vid varje fakultet. Databasen administreras av alumnkontoret på Externa relationer.

Om du arbetar med alumnfrågor och vill få tillgång till alumndatabasen, behöver du ett administratörskonto samt genomgå en kortare utbildning. Kontakta alumnkontoret för mer information. 

Alumnkontoret kan även hjälpa till med:

 • Uppgifter över alumner från specifika utbildningar eller examina
 • Rådgivning och stöd för att komma igång med alumnverksamhet inom program, institution, mm.
 • Tips, hjälp och utbildning som stöd i alumnarbetet t ex vid anordnande av evenemang
 • Informationsspridning i universitetets kommunikationskanaler
 • Informationsmaterial för studenter och alumner (t ex vykort, bokmärken, affischer, broschyrer)

Logga in i Alumnnätverket

Vanliga frågor om Alumnnätverket 

Läs medlemsvillkoren 

Nyhetsbrevet Lundensaren

Alla medlemmar i Alumnnätverket får fyra gånger per år e-nyhetsbrevet Lundensaren med nyheter om aktuell forskning, utbildning och alumnaktiviteter, mm.

Läs mer om nyhetsbrevet Lundensaren 

Sociala medier

Alumnnätverket använder regelbundet sociala medier för att nå ut. Följ alumnnätverket på bloggen, Facebook eller LinkedIn och sprid gärna vidare.

Länk till Alumnnätverkets blogg

Länk till Facebook

Länk till LinkedIn-grupp

Nationella och internationella alumnevenemang

Den universitetsgemensamma alumnverksamheten arrangerar flertalet nationella och internationella evenemang för universitetets alumner.

Läs mer om alumnevenemang under 2019 

Nätverk och kompetensutveckling

Internt nätverk för erfarenhetsutbyte

För dig som arbetar med eller är intresserad av alumnfrågor finns ett internt nätverk för medarbetare vid Lunds universitet. Nätverket träffas cirka två gånger per termin för information och erfarenhetsutbyte. För att lägga till dina kontaktuppgifter på sändlistan, vänligen kontakta alumnkontoret.

Externa nätverk och konferenser

Det finns ett flertal konferenser och nätverk som kan vara givande för dig som arbetar med alumnfrågor. 

 • CASE Europe Annual Conference
  CASE är en amerikansk organisation med en europeisk avdelning som varje år arrangerar en konferens, vanligtvis i augusti. Konferensen vänder sig till personal inom alumnverksamhet, fundraising, marknadsföring och kommunikation. På CASE:s hemsida finns dessutom mycket material om arbete kring alumnfrågor. Lunds universitet är medlem i CASE vilket innebär tillgång till material och rabatter på konferenser.
  Läs mer om CASE Europe Annual Conference på webbplatsen  
   
 • CASE Nordic Summit
  Denna konferens ingår också i CASE:s konferensutbud men är framförallt riktad till nordiska lärosäten. 
  Läs mer om CASE Nordic Summit på webbplatsen
   
 • EAIE 
  EAIE står för European Association for International Education och är en organisation som arbetar för att främja internationell utbildning. De arrangerar en årlig konferens, flertalet kurser samt har olika expertgrupper. Det finns en expertgrupp som arbetar med alumnfrågor. 
  Läs mer om EAIE:s expertgrupp Alumni Relations
   
 • Nationella konferenser och erfarenhetsutbyte
  Det finns ett nationellt nätverk bland svenska lärosäten som varje år arrangerar en träff för erfarenhetsutbyte. Kontakta gärna alumnkontoret för mer information. 
Sidansvarig:

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu [dot] se
Om den här webbplatsen