Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Färgvariation

Färgerna som ingår i Lunds universitets grafiska profil är en viktig komponent i den visuella framställningen. De är avsedda att användas både dekorativt, för att ge variation i en layout, och funktionellt, för att förtydliga och särskilja komponenter, som till exempel faktarutor, diagram och tabeller.

Det är bronsfärgen och pastellfärgerna samt förhållandet dem emellan som i hög grad bidrar till det unika i det visuella uttrycket för Lunds universitet. Pastellfärgerna är sammantaget de färger som ska synas och användas mest. Brons kompletterar och mörkblått ska vara den minst framträdande färgen, inte minst för att vi ska särskilja oss från andra universitet och högskolor.

Vit, tom yta är dock den viktigaste komponenten och blir en del av färgintrycket vi exempelvis rubrikytor, vita ramar och luft i layouten. Tänk också på att arbeta in bilder i din layout när det är möjligt, och låt inte färgerna ta allt för mycket plats. 

Färger och tillgänglighet

Enligt Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service får inte färg vara det enda sättet för betraktaren att urskilja information på webben. Lagen gäller både webbsidor och publicerade dokument, såsom PDF:er. 

Till exempel kan olika fält i diagram ha pastellfärger, men de måste också särskiljas på andra sätt. Det kan till exempel göras med konturlinjer, mönster och textförklaringar som sluter an till respektive fält.

Universitetets Powerpointmallar innehåller några exempel på hur diagram kan utformas för att vara tillgängliga även då pastellfärgerna används.

Även om fysiska trycksaker inte omfattas av lagen kan det vara bra att underlätta för personer med nedsatt färgseende även i material som ska tryckas.

Läs mer om Webbtillgänglighet 

Goda exempel

Exempel på trycksaker med färgvariation i layouten.
Exempel på färgvariation. Klicka för att förstora bilden.

Bildspel – se fler exempel på hur färgerna kan användas: 

Exempel på färgvariation (PDF, 4,5 MB, ny flik)

Relaterat material

Profilfärger

Färghantering och färgsystem

Kontakt

Sektionen Kommunikation

grafiskprofil [at] kommunikation [dot] lu [dot] se

Anna Johnsson
Kommunikatör
anna_v [dot] johnsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 70 21

Petra Francke
Kommunikatör
petra [dot] francke [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 03 16

Maria Wendel
Kommunikatör
maria [dot] wendel [at] kommunikation [dot] lu [dot] se 
+46 46 222 70 07