Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studievägledning

Vid Lunds universitet finns både allmän studievägledning för hela universitetet och specialiserade studievägledare vid de olika institutionerna. Studievägledning är väl satsad tid som kan leda till att studenterna vidgar sina perspektiv, får nya kunskaper om sig själva och därmed snabbare kan nå fram till en examen.

Information med anledning av coronaviruset

För att hindra smittspridningen av coronaviruset ställer den Allmänna studievägledningen in alla fysiska träffar tills vidare. Istället går vi över till digitala möten eller telefonmöten. För närvarande erbjuder vi vägledningssamtal via telefon eller Zoom/Skype.

Studievägledning en bra grund för framtida val

Ett vägledningssamtal kan starta en process hos studenten om hur de kan gå vidare för att sätta upp delmål och mål för att komma framåt. En diskussion om deras möjligheter, egenskaper och förutsättningar kan bli en bra grund att bygga på inför framtida val. Det kan vara aktuellt att först boka en timme och kanske därefter boka ytterligare ett samtal.

Att hänvisa studenter till studievägledare

Allmän studievägledning

Allmänna studievägledningen vägleder studenter och presumtiva studenter på olika sätt. Det kan exempelvis handla om studenter som är osäkra på sitt val av studier, har frågor om ansökan och antagningsregler eller vill veta mer om vilka yrkesområden olika utbildningar leder till. De kan också få vägledning kring hur man kan nå fram till en gångbar examen via fristående kurser.

För att diskutera de här frågorna eller annat som studenterna funderar över, erbjuder vi på allmänna studievägledningen vägledning via telefon eller Zoom/Skype.

Mer information om studievägledning för studenter finns på lu.se

Studievägledning på institutionerna

Till institutionernas studievägledare kan studenter och presumtiva studenter vända sig när det gäller fördjupade frågor om ett visst program eller en kurs. Exempelvis gällande behörighetskrav, tillgodoräknande av kurser, studieuppehåll eller uppskov vid studiestart.

Mer information om studievägledning på institutionerna finns på lu.se

Nätverk för studievägledare

Lunds universitets studievägledarnätverk

Vid Lunds universitet finns ett studievägledarnätverk, som samordnas av Cecilia Johansson på allmänna studievägledningen. Via nätverket erbjuds alla studievägledare kontinuerlig fortbildning och information genom ett antal fortbildningstillfällen och e-postutskick under läsåret.

Vill du få information om nätverket? Kontakta cecilia [dot] johansson [at] stu [dot] lu [dot] se

Nationellt studievägledarnätverk

Det finns även ett nationellt studievägledarnätverk för studievägledare inom svenska universitet och högskolor. Nätverket anordnar kompetensutveckling via webbcaféer i Adobe Connect och kurser i vägledningsmetodik. Dessutom stöttar de lärosäten som ska anordna kommande nationella studievägledarkonferenser.

Det nationella studievägledarnätverket har en grupp på LinkedIn där vägledarna kan mötas och svara på varandras frågor. Gruppen är enbart till för dem som arbetar som studievägledare på svenska universitet och högskolor.

Nationella studievägledarnätverket på LinkedIn

Kontaktinformation

Allmän studievägledning

Besöksadress:
Sektionen Student och utbildning
Genetikhuset
Sölvegatan 29 B, Lund

studievagledning [at] stu [dot] lu [dot] se

Internpost: Hämtställe 13

Telefon:

Cecilia Johansson
+46 46 222 70 52

Astrid Johnson
+46 46 222 77 89

Petra Mohn
 +46 46 222 70 56

Anna Selfvén
+46 46 222 77 89