Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Så skapar du tillgängliga webbformulär

Informationen på denna sida vänder sig främst till dig som gör egna formulär från grunden. Vissa publiceringsverktyg har egna moduler eller tilläggsprogram som kan hjälpa dig att skapa formulär.

Att tänka på när du skapar formulär

Stäng inte ute dina besökare med formulär som inte är tillgängliga, här följer några viktiga punkter:

  • Fundera en extra gång på om alla fält i formuläret verkligen behövs.
  • Det ska tydligt framgå vilka fält i formuläret som är obligatoriska att fylla i.
  • Se till så att alla fält är åtkomliga och tydligt markerade för de som navigerar med tangentbordet.
  • Det ska finnas en ledtext för varje fält i webbformuläret. Ledtexten är den text som anger för besökaren vad denne ska mata in i ett visst fält. Se ett exempel nedanför den här punktlistan.
  • Varje ledtext måste kopplas ihop med rätt formulärsfält med hjälp av ett så kallat label-element. Detta görs i HTML-koden, se exempel nedanför den här punktlistan. I de flesta webbpubliceringsverktyg sker detta automatiskt.

Exempel

Ledtext för formulärsfält

I exemplet nedan är "E-postadress" ledtext till formulärsfältet.

Ett formulärsfält för e-postadress. Skärmdump.

Ledtext som kopplas ihop med rätt formulärsfält i HTML-koden

<label for="e-postadress">E-postadress</label>
<input id="e-postadress" type="text">

HTML-koden ovan visar hur ledtexten (E-postadress) är ihopkopplad med rätt formulärsfält med hjälp av label-element i koden. Värdet i "for" ska vara detsamma som värdet i "id".

Felmeddelanden

Ett vanligt tillgänglighetsproblem när det gäller formulär är svårtolkade felmeddelanden. Du har säkert själv stött på felmeddelanden som är helt obegripliga och vet hur frustrerande det är.

Se över alla felmeddelanden på webbplatsen så att de är konkreta och lätta att förstå. Skriv tydliga felmeddelanden som förklarar vilken information som ska fyllas i fältet. Skriv inte att “fältet innehåller otillåtna tecken”, berätta istället vilka tecken som är otillåtna.

Kontakt

Vid Lunds universitet finns en tillgänglighetsexpert och ett team som du kan kontakta genom vårt kontaktformulär.

Du kan också gå med i Teams-nätverket för webbpublicister vid Lunds universitet. I nätverket finns en kanal för webbtillgänglighet.

Gå direkt till kanalen för webbtillgänglighet