Kvalitetsarbete
Kvalitetsarbete i utbildning är all verksamhet som bidrar till att säkerställa, utveckla och förbättra utbildningarnas kvalitet.
Kvalitetsarbetet vid Lunds universitet baseras på universitetets strategiska plan och kvalitetspolicy. Det baseras även på det nationella kvalitetssäkringssystemet som Universitetskanslersämbetet (UKÄ) ansvarar för. Det nationella systemet bygger på Standarder och riktlinjer för kvalitetssäkring inom det europeiska området för högre utbildning (ESG).
Kvalitetspolicy och riktlinjer
Kvalitetspolicyn fastställer universitetets gemensamma grund för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling. Kvalitetsarbetet ska vara systematiskt och integrerat i verksamheten. Policyn omfattar all utbildning, forskning och stödverksamhet.
Universitetsgemensamma riktlinjer för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling tas fram för respektive verksamhetsgren. I Riktlinjer för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildning vid Lunds universitet fastställs processer för utbildning på samtliga tre nivåer.
Målet med kvalitetsarbetet är att universitetet ska ha utbildningar av hög kvalitet som värderas högt av såväl studenter, doktorander som av andra intressenter. Lunds universitet strävar efter att vara ett universitet i världsklass, vilket förutsätter utbildning av högsta kvalitet. Riktlinjerna kompletterar kvalitetspolicyn med detaljer om ansvarsfördelning, utvärderingscykler med mera. I riktlinjerna finns rektors uppdrag till fakulteterna.
Vid universitetet finns tre grundläggande processer som ska bidra till att kvaliteten säkras samt stödja utvecklingen av utbildningarna:
- Inrättande och avveckling av utbildning
- Utvärdering av pågående utbildning
- Uppföljning av kvalitetsarbetet och dess resultat, inklusive kursvärderingar och kursutvärderingar.
Riktlinjerna gäller för all utbildning vid Lunds universitet. Processerna för kvalitetssäkring kan dock se olika ut beroende på utbildningsnivå och vilken sorts utbildning det gäller.
Gemensamma utgångspunkter i riktlinjerna
Utbildningarna vid Lunds universitet ser väldigt olika ut vid olika fakulteter. Samtidigt behöver kvalitetsarbetets metoder och processer vara ändamålsenliga. I Lunds universitets riktlinjer för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling anges gemensamma utgångspunkter för kvalitet.
Utgångspunkterna, kombinerat med fakulteternas frihet att anpassa arbetet efter sina behov, ger ett sammanhållet kvalitetssäkringssystem med utrymme för mångfald. Dessa ska vägleda kvalitetsarbetet vid hela universitetet. Några exempel är följande:
- De aktiviteter som görs för att säkra kvaliteten ska vara ändamålsenliga och systematiska.
- Kvalitetsarbetet ska bygga på lagar och förordningar, samt andra överenskommelser och styrdokument.
- En god kvalitetskultur där alla känner delaktighet, ansvar och engagemang ska råda vid universitetet.
- Kollegial granskning med externa sakkunniga ska vara norm i kvalitetsarbetet.
- Studentinflytandet är centralt, studenter och doktorander ska därför få delta i planering, genomförande och uppföljning av kvalitetsarbetet.
- Öppenhet och transparens ska prägla kvalitetsarbetet vid Lunds universitet.
Kvalitetskriterier
Riktlinjerna anger även de kvalitetskriterier som ligger till grund för bedömning av utbildningarnas kvalitet. Dessa kriterier ska vara vägledande för allt kvalitetsarbete vid Lunds universitet. Oavsett hur kvalitetsprocessen ser ut, ska den möta dessa kriterier.
Ansvarsfördelning
Rektor har det övergripande ansvaret för utbildningskvaliteten vid universitetet. Enligt arbetsordningen vid Lunds universitet har fakultetsstyrelsen det samlade ansvaret för kvalitets- och utvecklingsarbetet inom sin verksamhet.
De universitetsgemensamma nämnderna har ett övergripande ansvar för universitetsövergripande utbildningsfrågor vid Lunds universitetinom sina respektive ansvarsområden.
Stöd vid universitetet
Avdelningen Utbildningsstrategiskt stöd på sektionen Student och utbildning ger råd och stöd i frågor rörande kvalitetetsarbete i utbildning.
Avdelningen ansvarar även för att underlätta för kunskaps- och erfarenhetsutbyten mellan fakulteterna. De genomför också universitetsgemensamma undersökningar som utgör empiriskt underlag till kvalitetsarbetet.
Avdelningen Utbildningsstrategiskt stöd
Högskolepedagogisk utbildning och utvecklingsarbete bedrivs på flera håll inom Lunds universitet. Ansvaret ligger på fakulteterna och flera fakulteter har egna enheter för högskolepedagogisk verksamhet.
Vid universitetet finns även Avdelningen för högskolepedagogisk utveckling (AHU), som erbjuder universitetsgemensamma högskolepedagogiska kurser och bedriver högskolepedagogisk utveckling och forskning.
Kontakt
Åsa Ekberg
Avdelningschef
Utbildningsstrategiskt stöd
+46 46 222 91 68
asa [dot] ekberg [at] stu [dot] lu [dot] se (asa[dot]ekberg[at]stu[dot]lu[dot]se)
Utbildningsstrategiskt stöd
Besöksadress: Sölvegatan 29 B, Lund
Postadress: Box 117, 221 00 Lund
Hämtställe 13