Frågor och svar om post

Frågor och svar om brev, brevsändningar och paket
Här kan du läsa frågor och svar om brev, brevsändningar och paketförsändelser. Har du ytterligare frågor, vänligen kontakta Universitetsposten.

Gå direkt till det innehåll du har frågor om: BREV | BREVSÄNDNINGAR | PAKET

Brev

Hur definieras ett brev?

Brev – en försändelse under två kg, med måtten:

• längd: minst 14 cm och max 60 cm
  •  bredd: minst 9 cm
  • längd + bredd + tjocklek får tillsammans vara max 90 cm

Hur skickar jag ett brev?

Brev från Lunds universitet, i Lund, skickas i universitetets kuvert. Notera att det fr.o.m. 9 februari 2020 krävs kuvert med en ny streckkod.

Bild på den nya och den gamla streckkoden

Kan jag använda de nya kuverten när jag skickar brev från Malmö, Helsingborg eller Ljungbyhed?

Nej. Lunds universitets verksamheter utanför Lund har egna rutiner för postgång och således krävs andra kuvert för att brev ska komma fram utan problem.

Kan jag skicka brev med universitetets kuvert hemifrån?

Nej. Brev från Lunds universitet, i Lund, måste gå via Universitetsposten och kan inte lämnas i publika, gula postlådor. Lämna breven i ditt postrum, i en av universitetets blå postlådor eller hos Universitetsposten, på Sölvegatan 19.

Brev som skickas via publika, gula postlådor åläggs portokostnader och straffavgift.

Vad är ett skrymmande brev?

Ett skrymmande brev är ett brev som inte får plats i ett vanligt kuvert, varför det behöver packas på annat sätt; i t.ex. vadderat kuvert eller kartong.

Hur skickar jag ett skrymmande brev?

• Skrymmande brev packas/slås in av avsändaren.
  • Brevet måste ha en mottagaradress och en avsändaradress. Avsändaretiketter kan beställas hos Universitetsposten.
  • Brevet lämnas i postrum, i en av universitetets blå postlådor eller hos Universitetsposten, på Sölvegatan 19, för att sedan frankeras och skickas.

Bild på en avsändaretikett som behövs för att skicka skrymmande brev

Exempel på avsändaretikett

Hur beställer jag avsändaretiketter till skrymmande brev?

Skicka beställningen till universitetsposten [at] service [dot] lu [dot] se (subject: Avs%C3%A4ndaretiketter)

• Skriv Avsändaretiketter i ämnesraden.
  • Ange din tillhörighet och din postadress.
  • Ange hur många etiketter du vill ha (minst 50 st).

Vad kostar det att skicka ett brev?

Portokostnaderna för alla brev som skickas från Lunds universitet, i Lund, betalas av LU Service, som får ett ramanslag. Detta anslag gäller bara brev – kostnader för brevsändningar och paket kommer att debiteras avsändaren.

Brevsändningar

Vad är en brevsändning?

En brevsändning är ett massutskick där alla brev ska ha samma avsändare, format och vikt (det får skilja max 30 gram). I en brevsändning skickar du minst 500 osorterade eller 5 000 efter postnummer sorterade brev.

Måste jag betala för en brevsändning?

Ja. Kostnaden för brevsändningar ingår inte i ramanslagen för porto och du kommer att få en faktura på kostnaden.

Vad kostar en brevsändning?

Vid brevsändningar betalar du alltid för minst 500 brev. Dock kan brevens vikt göra det värt att även skicka färre än 500 brev som brevsändning; det kan t.ex. löna sig att skicka 200 tyngre brev som brevsändning.
Kontakta alltid Universitetsposten inför en brevsändning. De kan hjälpa dig att räkna på det billigaste alternativet för dina brev.

Vad ska jag tänka på inför en brevsändning?

• Det krävs särskilda kuvert för att skicka brevsändningar. Kontakta Media-Tryck för mer information och beställning: media-tryck [at] service [dot] lu [dot] se
  • Universitetsposten kan hjälpa dig att kuvertera ditt innehåll.
  • För att göra en sändning krävs fukthäftande kuvert (FH-kuvert). De går alltså inte att göra sändningar med universitetets ”vanliga” kuvert eller kuvert som försluts med klisterremsa.
  • Material med sadelhäftning (tidningar, tidskrifter) kan skickas som brevsändning. Inga andra häftningar får förekomma.

Paket

Hur definieras ett paket?

Ett paket är en försändelse som väger mer än 2 kg och mindre än 20 kg.

Hur skickar jag ett paket?

För närvarande görs en paketbeställning på www.paket.lu.se (nytt fönster)
Ett nytt, modernare och mer tydligt system är under uppbyggnad.

Stöter du på problem när du ska göra en paketbeställning, vänligen kontakta Universitetsposten. De kan hjälpa dig.

Vad kostar det att skicka ett paket?

Kostnaden för paketförsändelser ingår inte i ramanslagen för porto och du kommer att få en faktura på kostnaden. Kostnaden avgörs av paketets vikt och storlek.

Sidansvarig:

Öppettider Universitetsposten