Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Reskostnadsersättning, traktamente och kostförmån

Vid inrikes och utrikes tjänsteresa och förrättning har du rätt till resekostnadsersättning och traktamente. Ersättningen får du via den reseräkning som du alltid ska skriva efter avslutad tjänsteresa. Reseräkningen gör du i Primula Res.

Innehåll på sidan:


Användbar information på Skatteverkets webbplats

Resekostnadsersättning

Transport

Om du har behövt köra med egen bil vid resa i tjänsten kan du få resekostnadsersättning i form av milersättning.

Du får också ersättning för utlägg av andra transporter vid tjänsteresan, som till exempel lokalbuss eller taxi som inte gick att boka i förväg via resebyrån.

Logi

Enligt Skatteverket är det alltid merkostnaden som anses som privat kostnad avseende logi vid medföljande make/sambo/familj etc, dock minst 25 procent av logikostnaden. Är merkostnaden större än 25 procent är det därför det större beloppet som antingen redovisas som förmån (i de fall arbetsgivaren betalar fakturan) eller som den anställde ska stå för själv.

Arbetsgivaren kan ersätta den anställde med maximalt 75 procent av logikostnaden vid medföljande make/sambo/familj etc men beroende på merkostnaden det kan alltså också bli fråga om ett lägre belopp.

Läs mer om exempelvis ersättning för logi och vid tillfällen då logikostnader inte kan styrkas, under rubrikerna Logi i Skatteverkets skrift nedan. 

Traktamente

Vid tjänsteresa som medför övernattning utom bostaden får du även ersättning för ökade levnadskostnader (logi, måltider och småutgifter), så kallat traktamente.

Storleken på traktamentet är olika, beroende på bland annat om resan varat en eller flera dagar.

Måltidsavdrag

Om du får fria måltider under tjänsteresa ska traktamentet minskas (måltidsavdrag).

Undantag

Fri kost på allmänna transportmedel om kosten obligatoriskt ingår i priset för resan.

Kostförmån

Fria måltider under tjänsteresa är i regel en skattepliktig förmån oavsett om det är Lunds universitet eller någon annan som betalar. Det räcker att förmånen har sin grund i anställningen.

Undantag

  • Fri kost på allmänna transportmedel om kosten obligatoriskt ingår i priset för resan. 
  • Fri frukost på hotell då frukosten obligatoriskt ingår i priset för övernattningen. 
  • Fri kost vid extern och intern representation.

Arbetstid under tjänsteresa

Anställda med flextid: 

  • Normtidsmåttet gäller, det vill säga vanligtvis 8 timmar för varje helgfri måndag till fredag. 
  • Restid utanför normtiden får inte tillgodoräknas som arbetstid. 
  • Arbetstid på förrättningsstället utöver normtiden får normalt tillgodoräknas. En förutsättning är att du och din chef är överens om att denna tid ska betraktas som arbetstid.

Kontakt

Vid frågor, kontakta din närmaste chef eller din verksamhets HR/personalfunktion.