Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Inköp och upphandling

”OBS! Från och med den 1:e januari 2017 har vi fått en ny lag om offentlig upphandling (LOU 2016:1145). Lagändringen innebär en del väsentliga förändringar som påverkar processen för hur vi upphandlar och innehållet i våra mallar. Inköp och upphandling har redan nu gjort vissa nödvändiga justeringar i befintliga mallar på denna sida och kommer senare under våren att helt omarbeta dessa. Därutöver kommer vi bland annat att erbjuda utbildningar för inköpssamordnare och andra intresserade.”

Inköp gör du genom att avropa eller beställa från ett befintligt avtal. Om det inte finns avtal på det som du avser att köpa ska du istället göra en upphandling.

Det första du ska göra är att kontrollera om det redan finns existerande avtal. Det gör du i vårt inköpsverktyg Lupin. Det är viktigt att du tänker på att det finns olika typer av avtal och att dessa används på olika sätt.

Läs mer om hur du gör inköp

Gå direkt till Lupin för att kontrollera om avtal finns

Beräkna kontraktsvärde

Om inget avtal finns är det den totala kostnaden för ditt inköp som avgör hur du ska gå tillväga. Det finns en del att tänka på när du ska beräkna kontraktsvärdet. Det är till exempel den totala kostnaden som avgör och du ska räkna med hela avtalets löptid.

Läs mer om hur man beräknar kontraktsvärdet.

Direktupphandling

När du ska köpa in varor eller tjänster vars kontraktsvärde går under gränsen 534 890 kronor och inget avtal finns ska du göra en direktupphandling.

Läs mer om direktupphandling.

Förenklad upphandling

När du ska köpa in varor eller tjänster till ett värde av mellan 534 890 kronor och 1 233 941 kronor och om inget avtal finns ska du göra en förenklad upphandling.

Läs mer om förenklad upphandling.

Öppen upphandling

När du ska köpa in varor eller tjänster som ligger över tröskelvärdet på 1 233 941 kronor och inget avtal finns så ska du skicka in en beställning av upphandling till Inköp och upphandling. Du kommer då få en upphandlare som hjälper dig att genomföra upphandlingen.

Läs mer om öppen upphandling.

Utbildningar i inköp och upphandling

Om du vill lära dig mer om hur inköp och upphandling fungerar finns det utbildningar du kan gå. Vilken kurs du kan välja beror på dina förkunskaper. Vi erbjuder två allmänna grundkurser och en allmän fördjupningskurs. Vi erbjuder också en kurs i förenklad upphandling för dig med vissa förkunskaper.

Läs mer om utbildningar i inköp och upphandling.

Sidansvarig:

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu [dot] se
Om den här webbplatsen