Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Praktiskt stöd i arbetet med uppdragsutbildning

På denna sida hittar du stöd för administration av uppdragsutbildning Det inkluderar vem som får köpa och delta i uppdragsutbildning, vilka regler som styr verksamheten, hur avtal ska hanteras och hur systemet Mira används. Du hittar också också länkar till mallar, interna styrdokument och riktlinjer för kvalitetssäkring och dokumenthantering.

Utbildningsadministrationssystemet Mira används för administration av uppdragsutbildning. Det är även ett verktyg för att samla information om uppdragsutbildningar som ges vid Lunds universitet. 

Vem får köpa och delta i uppdragsutbildning?

Universitetet får bedriva uppdragsutbildning i enlighet med bestämmelserna i Förordningen (2022:760) om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor. 

Där framgår det uppdragsutbildning är utbildning som anordnas mot avgift och att endast juridiska personer får köpa uppdragsutbildning. Detta innebär att egenföretagare inte kan köpa uppdragsutbildning av universitetet. Därutöver är det alltid uppdragsgivare som utser deltagarna till utbildningen. 

Det är finansieringen och det särskilda sättet att utse deltagarna som kännetecknar uppdragsutbildning. 

Avgift för uppdragsutbildning - full kostnadstäckning

Uppdragsutbildning ska bedrivas enligt principen om full kostnadstäckning, vilket innebär att både direkta och indirekta kostnader ska medräknas. Inför tecknande av avtal om uppdragsutbildning behöver en fullkostnadskalkyl göras för att beräkna ett pris som ger full kostnadstäckning.

För stöd och information, se i första hand de fakultetsspecifika rutinerna. 

Vikten av ett skriftligt avtal

Universitets- och högskolerådet föreskrifter om hur uppdragsutbildningsförordningen ska tillämpas (UHRFS 2013:11), där framgår bland annat att uppdragsutbildning alltid ska grunda sig på ett skriftligt avtal mellan lärosätet och uppdragsgivaren. 

Det är viktigt att den uppdragsutbildning som universitetet tillhandahåller ska ha betydelse för deltagarnas arbete åt uppdragsgivaren eller ska vara utbildning som behövs av arbetsmarknadsskäl eller biståndspolitiska skäl. 

Vid Lunds universitet ska följande avtalsmall med tillhörande allmänna villkor användas för uppdragsutbildning, för att säkerställa att bestämmelserna i uppdragsutbildningsförordningen tillämpas på ett korrekt sätt.

Avtal om uppdragsutbildning - mall (Word, 99 kB, ny flik)

Allmänna villkor avseende uppdragsutbildning (PDF, 154 kB, ny flik)

Vem undertecknar?

Den person som är behörig att teckna avtal enligt Lunds universitets beslut om fördelning av beslutsbefogenheter måste alltid sätta sig in i avtalsinnehållet och ta ställning till om universitetet bör ingå avtalet. Detta gäller oavsett om avtalet granskas av en jurist eller inte. 

Information om avtalsrätt och hur man bedömer ett avtal

Uppdragsutbildning – gränserna till annan utbildning

Uppdragsutbildning ska inte förväxlas med exempelvis högskoleutbildning som bedrivs på uppdrag av andra enheter inom Lunds universitet eller beställd utbildning som genomförs åt eller beställs av andra lärosäten. När det gäller beställd utbildning regleras det inte i lag eller förordning, utan bara i regleringsbrev för statliga lärosäten. 

För anställda som arbetar med uppdragsutbildning

En anställd vid universitetet får inte ha uppdrag eller själv bedriva verksamhet inom området för universitetets uppdragsutbildning eller uppdragsforskning utan ett medgivande från arbetsgivaren.

Information om bisysslor på HR-webben

Interna styrdokument

Policy för uppdragsutbildning vid Lunds universitet

Lunds universitets policy för uppdragsutbildning beskriver universitetets långsiktiga viljeinriktning, övergripande ställningstaganden och prioriteringar avseende den uppdragsutbildning som bedrivs vid universitetet. 

Brevmall: Policy för uppdragsutbildning vid Lunds universitet

Lunds universitets föreskrifter om hantering av uppdragsutbildning i Ladok

Universitetet har fastställt regler för hanteringen av poänggivande uppdragsutbildning i studiedokumentationssystemet Ladok. Dessa avser bland annat hur kurserna ska märkas upp med särskild kurskod och att utbildningarna ska ha fastställd kursplan. 

För poänggivande uppdragsutbildning gäller även följande allmänna råd, policy och riktlinjer. 

Kvalitetspolicy för Lunds universitet 

Allmänna råd för kursvärdering och kursutvärdering vid Lunds universitet

Riktlinjer för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildning vid Lunds universitet

Infornation om kvalitetsarbetet vid Lunds universitet

Dokumenthanteringsplanen

I dokumenthanteringsplanen hittar du information om hur olika handlingar inom uppdragsutbildning ska hanteras. Använd planen som ett uppslagsverk för att ta reda på vad du behöver göra med dina handlingar. 

Information om dokumenthantering i den senaste versionen av Lunds universitets dokumenthanteringsplan

Kontakt

Uppdragsutbildning

Samordnare Samira Elmi Eriksson 
uppdragsutbildning [at] stu [dot] lu [dot] se (uppdragsutbildning[at]stu[dot]lu[dot]se)