Studenträtt
Studenternas rättigheter och ansvar gentemot Lunds universitet är reglerat i beslut av universitetet samt i lagar och förordningar. Studenträttigheter handlar bland annat om studentinflytande, studenternas arbetsmiljö, genomförande av prov och examensarbeten.
Studenters rättigheter och ansvar
Rättighetslistan är beslutad av rektor och beskriver vad studenterna har rätt till. I vissa fall förklaras även studenternas ansvar. Den täcker flera områden som studiemiljö, kursplanering, obligatoriska moment och examination.
Rättigheterna gäller för studenter på grundnivå och avancerad nivå. Att följa rättigheterna är ett ansvar för verksamma i utbildningen, institutionerna och fakulteterna.
Rättighetslistan - Lunds universitets studenters rättigheter och ansvar (PDF, 402 kB, ny flik)
Enligt rättighetslistans punkt 8.3 kan den universitetsgemensamma utbildningsnämndens ordförande bevilja undantag från rättighetslistan efter anhållan från fakultetsstyrelse.
Samtliga dokument nedan öppnas i ny flik.
- Beslut om undantag för Ekonomihögskolan, EHL (PDF, 123 kB)
- Beslut om undantag för Humanistiska och teologiska fakulteterna (PDF, 92 kB)
- Beslut om undantag för Juridiska fakulteten (PDF, 261 kB)
- Beslut om undantag för Konstnärliga fakulteten (PDF, 206 kB)
- Beslut om undantag för Lunds tekniska högskola, LTH (PDF, 196 kB)
- Beslut om undantag för Medicinska fakulteten (PDF, 195 kB)
- Beslut om undantag för Naturvetenskapliga fakulteten (PDF, 145 kB)
Studentinflytande
Studenter har rätt att vara representerade när beslut fattas eller beredning sker som har betydelse för utbildningen eller deras situation. Studentinflytandet vid Lunds universitet regleras av Högskoleförordningen samt Policy och föreskrifter för studentinflytande vid Lunds universitet.
Studenter har rätt att utse representanter i alla beslutande och beredande organ, förutom när beslut gäller enskilda studenters studieprestationer och handläggning av enskilda personalärenden, När beslutas fattas av en enda person, ska studentinflytandet säkerställas enligt rutinerna nedan.
Studie- och arbetsmiljö
Prefekten på institutionen, eller avdelningschefen om uppgifter har fördelats, ansvarar för arbetsmiljön. Ansvaret omfattar både anställdas och studenters arbetsmiljö.
I universitetets arbetsmiljöpolicy kan du läsa om ansvarsområden och planerade åtgärder för de närmaste åren.
Lunds universitets arbetsmiljöpolicy på HR-webben
Studentkårerna utser studerandeskyddsombud. Studerandeskyddsombud ska bevaka att arbetsmiljöarbetet fungerar och kan begära att åtgärder vidtas om det finns brister i studie- eller arbetsmiljön. De har samma rätt att vara representerade i HMS-kommittéer (Hälsa, Miljö, Säkerhet) och delta i skyddsronder som huvudskyddsombuden.
Kontakt
Sektionen Student och utbildning
Oskar Cornelius
+46 46 222 68 44
oskar [dot] cornelius [at] stu [dot] lu [dot] se