Försäkringar för utländska anställda
Nedan följer information som gäller för internationell personal vid Lunds universitet. Observera att försäkringsreglerna skiljer sig åt för anställda respektive stipendiater.
Genvägar:
- Inför vistelsen i Sverige
- Anställda som inte kommer att bli, eller väntar på att bli, folkbokförda
- För anställda som blivit folkbokförda
- Arbetsskadeförsäkring
- Resor i tjänsten
- Tjänstegrupplivförsäkring
- Privat försäkringsskydd
Observera att försäkringsreglerna skiljer sig åt för anställda respektive stipendiater. Se länk till information om försäkringar för stipendiater i högerspalten.
Inför vistelsen i Sverige
Om du räknar med att tillbringa 366 dagar eller mer i Sverige måste du ansöka hos Skatteverket om att bli folkbokförd i Sverige. För att bli folkbokförd krävs en stadigvarande adress i Sverige. Vid folkbokföringen får du ett svenskt personnummer.
Anställda som inte kommer att bli, eller väntar på, att bli folkbokförda
Innan en anställd blivit folkbokförd och fått ett svenskt personnummer:
Medborgare i EU/EES-länder och Schweiz måste ha med sig ett EU-kort, European Health Insurance Card (EHIC), för att få ta del av subventionerad hälsovård, d v s enbart betala patientavgiften.
För personer som saknar ett giltigt EU-kort eller inte kommer från ett EU/EES-land eller Schweiz gäller Försäkring för utländska besökare (tidigare GIF) för akutsjukvård för personen och dennas familj.
Läs försäkringsvillkoren på Kammarkollegiets hemsida
Försäkringen innebär att du under perioden du är här eller väntar på att bli folkbokförd får gratis akutsjukvård i Sverige. Vid besöket hos läkare eller tandläkare ska du antingen betala kostnaden eller be om en faktura som är utställd på dig. Du bifogar sedan kvittot/fakturan till din skadeanmälan (som ska vara undertecknad av din prefekt) som du skickar till Kammarkollegiet.
Läs mer om vad som gäller för utländska besökare, på Kammarkollegiets webbplats
Observera att Försäkring för utländska besökare inte täcker planerad vård, vaccinationer eller mödravård.
Försäkring för utländska besökare gäller även vid resor inom Schengenområdet om du har ett giltigt Schengenvisum (90 dagar).
Det är lämpligt att komplettera försäkringsskyddet med en privat försäkring, till exempel hemförsäkring, se nedan.
För anställda som blivit folkbokförda
När en anställd blivit folkbokförd i Sverige upphör Försäkring för utländska besökare att gälla. Du får du fullt subventionerad hälsovård och kommer bara att behöva betala patientavgifter. Observera att Försäkring för utländska besökare upphör att gälla även för familjemedlemmar.
Arbetsskadeförsäkring
Som arbetsskada räknas om du skadar dig på arbetsplatsen eller på väg till eller från arbetet. Här får du information om vilka försäkringar som gäller om du drabbas av en arbetsskada
Läs mer om arbetsskadeförsäkringar
Resor i tjänsten
När du som anställd gör en tjänsteresa på uppdrag av universitetet omfattas du av Kammarkollegiets tjänstereseförsäkring. Det finns möjlighet att teckna en särskild reseförsäkring för medföljande familjemedlemmar.
Läs mer om försäkringar vid resor i tjänsten
Tjänstegrupplivförsäkring – försäkring vid dödsfall
Alla statligt anställda omfattas av avtalet om statens tjänstegrupplivförsäkring (TGL-S). Det innebär att den anställdes familj kan få ekonomiskt stöd om den anställda avlider. Försäkringen gäller automatiskt alla anställda.
Läs mer om statens tjänstegrupplivförsäkring
Privat försäkringsskydd
Tänk på att även skaffa privat försäkringsskydd som t ex hemförsäkring och reseförsäkring för privatresor.
Medborgare i länder utanför Europa eller europeiska medborgare som är folkbokförda i Sverige och saknar ett europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC) kan beställa det från Försäkringskassan för resor till andra EU/EES-länder eller Schweiz:
Ansök om ett europeiskt sjukförsäkringskort på Försäkringskassans webbplats
Kontakt
Om du inte hittar det du söker på denna webbsida så kan du ställa en fråga via sektionen HR:s ärendehanteringssystem.