Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

LUCRIS är Lunds universitets system för forskningsinformation. Syftet med LUCRIS är att synliggöra enskilda forskares, forskargruppers och Lunds universitets samlade forskning. På denna sida hittar du en introduktion till systemet och annan viktig information.

OBS! Fingerprints uppdatering 24e maj

Den 24e maj uppdaterades Fingeravtrycken (Fingerprints) i LUCRIS och Forskningsportalen. Läs mer om förändringen på sidan för Självhjälp och Support.


Introduktion

Databasen LUCRIS är endast tillgänglig för anställda vid Lunds universitet. I LUCRIS kan forskare vid Lunds universitet lägga in information som på något sätt är kopplad till forskning. Det publika visningsgränssnittet till LUCRIS kallas Forskningsportalen. Syftet med portalen är att ge externa besökare en bild av vilken forskning som bedrivs vid Lunds universitet. Den riktar sig till allmänheten, media, forskningsfinansiärer med flera.

På sidorna under denna hittar du mer information om LUCRIS och Forskningsportalen. Det finns information om de olika modulerna i LUCRIS och hur man använder dem, samt olika handledningar och guider. Under Använda LUCRIS riktar vi oss främst till forskarna vid Lunds Universitet. Under Administrera LUCRIS vänder vi oss till olika anställda vid Lunds universitet vars arbete påverkar LUCRIS.

Presentera din forskning med LUCRIS

LUCRIS är en relationsdatabas vilket betyder att du kan skapa länkar och relationer mellan olika informationsobjekt i systemet. Du kan till exempel koppla dina forskningsoutput till ett projekt. Ett projekt kan du i sin tur kan koppla till kontrakt och så vidare. Ju fler relationer du skapar desto lättare blir det att hitta din forskning i Forskningsportalen.

Det finns bestämmelser om vad som du som forskare ska lägga in i LUCRIS. Dessa bestämmelser och miniminivåer finns beskrivna på denna webbplats:

Använd data från LUCRIS

Information som finns i LUCRIS går att hämta ut i rapporter. Informationen kan alltså sammanställas för att undersöka eller visa olika aspekter av forskningsverksamheten på Lunds universitet. Det går även att automatiskt hämta data och visa ut den på andra webbsidor. Du kan också göra enklare sökningar och ta ut underlag om du har ett Lucat-ID.

Så här söker du

Du kan antingen titta på en instruktionsvideo eller följa beskrivningen här nedan för hur du söker i LUCRIS. Är du intresserad av hur du söker i Forskningsportalen så kan du läsa mer på sidan om den.

Du som är anställd vid Lunds universitet (har ett Lucat-id och en verksamhetsroll i Lucat) kan logga in i LUCRIS och söka i all den information som finns inlagd i systemet. Genom att söka direkt i LUCRIS når du mer information än vad du gör om du söker i Forskningsportalen där viss information inte visas. Exempelvis kan du söka externa forskningsmedel.

Exemplet nedan är för hur du kan avgränsa en sökning i modulen för forskningsoutput. Gör så här för att söka fram information i LUCRIS:

Steg 1: Gå till modulen "Forskningsoutput", genom att klicka på pilen bredvid fliken ”Personlig”:

Första steget i LUCRIS för att påbörja en sökning (bild)

Steg 2: Under sökrutan i mitten klickar du bort sökfiltret "Mitt innehåll” (My content), nu söker du i alla forskningsoutput som är inlagda i systemet inte bara dina egna:

Var du ska klicka för att ta bort mitt innehåll i LUCRIS (bild)

Steg 3: Klicka på den lilla tratten med ett plustecken efter för att lägga till filter: 

Bild av var du ska klicka i LUCRIS för att lägga till ett sökfilter.

Steg 4: Välj relevanta filter. För att till exempel hitta en specifik forskningsgrupp välj filtret "Organisations" och sök fram organisationen:

Hur det ser ut i LUCRIS när du lägger till filtret Organisation (bild)

Steg 5: Välj eventuellt fler filter eller avgränsningar. Ett bra exempel på ytterligare filter är ”Arbetsflöde” (Workflow) i vilken du kan markera om du bara vill söka på publikationer som är granskade. Klicka i så fall i ”Granskad” (validated) och ”För återgranskning” (for re-validation).

Steg 6: Välj vilket format du vill spara listan i längst ner under ”Ladda ner lista” (Download list):

Var du ska klicka i LUCRIS för att ladda ner ditt sökresultat (bild).

Kontakta LUCRIS-supporten

E-post: servicedesk [at] lu [dot] se

Telefon: 046-222 90 00
(måndag-fredag 8:00-17:00)

Webbformulär: support.lu.se