Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Så skapar du tillgängliga länkar

Tips för att skapa tillgängliga länkar

  • Länktexten ska vara informativ, begriplig och kunna stå för sig själv. Att bara skriva "Läs mer" eller "Mer information" fungerar inte för dem som av olika anledningar inte kan se den omgivande texten, utan till exempel får länkarna upplästa med hjälp av en skärmläsare.
  • Placera gärna länken på en egen rad under det textstycke som länken relaterar till.
  • Om länken leder till en annan webbplats (hit räknas även andra webbplatser inom Lunds universitet) så bör detta framgå i slutet av länktexten.
  • Länkar till webbsidor ska alltid öppnas i samma flik.
  • Länkar till PDF-dokument bör öppnas i en ny flik. Länktexter till PDF ska dessutom innehålla information om dokumentets format, storlek och att länken kommer att öppnas i en ny flik.
  • Länktexter till Word-, Excel och Powerpoint-dokument och till andra filer ska innehålla information om format och storlek. (Observera att dessa dokumenttyper och filer inte öppnas i ny flik utan laddas ned automatiskt.)

Undvik att

  • ange en så kallad title-text när du skapar länken. Se istället till att skriva informativa och begripliga länktexter.
  • stryka under text som inte är länkad.
     

Exempel på länktexter

Länk till ett PDF-dokument

Lunds universitets språkpolicy (PDF, 84 kB, ny flik)

Länk till ett Word-dokument

Professor emeriti fortsatt verksamhet - wordmall  (Word, 84 kB)

Länk till en annan webbplats

Skriv tydliga länkar - webbriktlinjer.se

Funkas webbplats

Länk till sida på den egna webbplatsen

Skapa tillgängligt innehåll

Kom igång med webbtillgänglighet

Kontakt

Vid Lunds universitet finns en tillgänglighetsexpert som du kan kontakta genom kontaktformulär eller så kan du i en övergångsperiod fortsatt mejla till:
tillganglighet [at] kommunikation [dot] lu [dot] se (tillganglighet[at]kommunikation[dot]lu[dot]se)

Du kan också gå med i Teams-nätverket för webbpublicister vid Lunds universitet. I nätverket finns en kanal för webbtillgänglighet.

Gå direkt till kanalen för webbtillgänglighet