Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Systemförvaltning

SYSTEMFÖRVALTNINGSMODELL PÅ LUNDS UNIVERSITET

Inom universitetet finns ett stort antal system som ska ge stöd vid genomförandet av utbildning, forskning och stödverksamhet. Syftet med systemförvaltning är att på ett strukturerat sätt säkerställa att system ger nytta för verksamheten och att drift sker så kostnadseffektivt som möjligt.

Så här arbetar universitetet med stödsystem

Systemförvaltningsmodellen ger en gemensam bild av hur systemförvaltning bedrivs på ett sätt som skapar igenkänning och minskar personberoenden.

Systemägaren har oftast hjälp av systemförvaltare med god kännedom om vilka behov systemen ska tillgodose, hur de fungerar och vad som behöver utvecklas. Här sker också ett samarbete med LDC och externa systemleverantörer som har detaljerade kunskaper i systemens tekniska uppbyggnad.

Läs mer om systemägande och systemförvaltning i rektorsbeslut (PDF, 77kB ny flik).  

Systemförvaltningsplan

Varje år tar systemförvaltaren fram en systemförvaltningsplan. Där beskrivs bland annat varför systemet finns, vilka målgrupper och arbetssätt systemet stöttar, vilka andra system som man behöver ta emot och lämna information till (integrationer), hur organisation av systemet ser ut, vad som ska göras på kort och lång sikt samt en budget för systemet.

Planerna dokumenteras i förvaltningsplanstjänsten LuSyFer.

För behörighet till systemet maila till servicedesk [at] lu [dot] se

Utbildningar, stöd och nätverk

Avdelning Utveckling vid Universitetsledningens staber ansvarar för systemförvaltningsmodellen. Dialoger och nätverksmöten genomförs regelbundet med systemägare och systemförvaltare.

Kurser

För anställda vid LU finns en grundkurs och en fortsättningskurs inom systemförvaltning. Båda ges som onlineutbildning på Canvas och nås via Kompetensportalen.

Handböcker

Handbok för systemägare och systemförvaltare (PDF, 5,0 MB, ny flik) 
Handbok för IT-systemägare och IT-systemförvaltare (PDF, 2,7 MB, ny flik)
Roller i systemförvaltning (PDF, 74 kB, ny flik)

Nätverk kring systemförvaltning 

Som systemförvaltare eller IT-systemförvaltare registrerad i LuSyFer får du tillgång till Teamskanalen, där du hittar systemförvaltningshandboken och blir kontaktad inför workshopar och får information som skickas ut till systemförvaltare/IT-systemförvaltare och systemägare/IT-systemägare. 

Gå med i nätverket för systemförvaltning i Teams! 

Kontakt

avdelning Utveckling
Systemforvaltning [at] rektor [dot] lu [dot] se

Karl Ageberg
Utvecklingsstrateg
+46 46 222 94 92
karl [dot] ageberg [at] rektor [dot] lu [dot] se (karl[dot]ageberg[at]rektor[dot]lu[dot]se)