Hantering av forskningsdata
Forskare vid Lunds universitet ska ha möjlighet att hantera forskningsdata på ett säkert och korrekt sätt genom hela forskningsprocessen. På de här sidorna samlar vi stöd och information om FAIR forskningsdata och forskningsdatahantering i de olika delarna av forskningsprocessen.
Genom att få tillgång till användarvänliga och säkra system där du kan lagra din forskningsdata och få stöd och råd av experter inom etik, juridik, teknik, arkiv och andra relevanta funktioner, blir det lättare för dig som forskar att göra rätt från början när det kommer till hanteringen av forskningsdata.
Din forskningsdata ska vara FAIR
En viktig del av Lunds universitets forskningsstrategi är att göra hantering av forskningsdata FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable), vilket innebär att datan ska vara så sökbar, tillgänglig, interoperabel och återanvändningsbar som möjligt. FAIR-principerna gör det möjligt att hitta och använda data, oavsett om den delas med andra eller hålls inom projektet. När du gör din data FAIR gör du det möjligt för dig själv såväl som dina projektmedarbetare att kunna gå tillbaka och använda data efter lång tid, tack vare att du beskrivit den och sparat den på rätt sätt. Principerna hjälper också till att göra data mer delbar och användbar för andra forskare. FAIR-principerna genomsyrar hanteringen av forskningsdata och är en grund för god datahantering.
God datahantering är en grund för att forskningsdata ska kunna användas och eventuellt delas, kvalitetsgranskas och bevaras för framtida forskning.
Planera och samla in
Genom att planera för datahanteringen redan innan projektstart blir processen enklare och smidigare. När du planerar ditt projekt och din datahantering behöver du fundera över sådant som krav, etiska aspekter och personuppgifter och hur du arbetar med detta på bästa sätt, med hjälp av exempelvis avtal eller verktyg. Att skapa en datahanteringsplan är ett sätt att strukturerat sammanställa information om datahantering och kan vara till god hjälp under processen.
Lagra och organisera
Dina forskningsdata ska lagras på ett sätt som är säkert och användarvänligt genom hela forskningsprocessen och datas livscykel. Att organisera och arbeta strukturerat med data är viktigt av många anledningar och kan underlätta både under projektets gång och inför arkivering och ett eventuellt tillgängliggörande.
Analysera och bearbeta
När du ska analysera och bearbeta dina data behöver du tillgång till olika program och mjukvaror för detta. Beroende på vilket ämnesområde och vilken inriktning din forskning har kan du hitta resurser centralt eller på fakulteterna och institutionerna.
Dela och tillgängliggöra
För att dela dina data med andra kan du beskriva dem i olika repositorier, plattformar eller tjänster. Det finns både ämnesspecifika, generella och nationella sådana. Det finns också många aspekter att ta hänsyn till för att kunna dela data, eller beskrivningar av data, på bästa sätt.
Arkivera och bevara
Diarieföring och arkivering av forskningsdata är relevant under flera delar av forskningsprocessen och också ett lagkrav som du som forskare måste förhålla dig till och hantera. När ett projekt avslutas ska det mellanlagras i väntan på gallring eller arkivering.
Kontakt
Du kan få råd och vägledning i hanteringen av forskningsdata av universitetets gemensamma support för forskningsdatafrågor. I supporten arbetar:
- fakulteternas data stewards
- fakultetsbibliotekens forskningsstöd
- arkivarier.
Ställ din fråga till supporten (webbformulär)
E-post: support [at] researchdata [dot] lu [dot] se (support[at]researchdata[dot]lu[dot]se)