EU:s ramprogram för forskning och innovation

Horizon Europe är EU:s ramprogram för forskning och innovation under åren 2021–2027 med en total budget på nära 95,5 miljarder euro. Programmet är uppbyggt kring tre prioriteringar: Excellent Science, Globala utmaningar, Industriell konkurenskraft och ett innovativt Europa.

Horizon Europe

EU:s nya ramprogram, Horizon Europe, började 2021. Ni kan läsa om det nya ramprogrammet och vad det innebär för forskare och administratörer i dokumentet Horizon Europe – the next EU research and innovation framework programme 2021-2027(PDF 329kB, nytt fönster).

EU:s webbplats Funding & tender opportunities portal hittar du all information om programmet och dess utlysningar.

1. Excellence Science

Programmet är en satsning för att stärka EU:s globala ställning inom forskning och innovation. Här finner du mer information och programmet allmänt och delprogram (uppdatering och nya länkar för Horizon Europe kommer):

ExcellentScience

• European Research Council (ERC) – individuella bidrag till mycket framstående juniora och seniora forskare
  • Marie Sklodowska-Curie Actions – mobilitetsprogram
  • European Research Infrastructures including e-Infrastructures – tillgängliggör europeisk forskningsinfrastruktur

2. Globala utmaningar och industriellt ledarskap

I den andra pelaren fokuserar kommissionen på de stora samhälleliga utmaningar som EU och resten av världen står inför. Denna prioritering har även som syfte att göra Europa mer attraktivt för investeringar i forskning och innovation, att öka tillväxten och att skapa arbetstillfällen. Här krävs tvärvetenskapliga samarbeten.

• Cluster 1: Health
  • Cluster 2: Culture, Creativity and Inclusive Society
  • Cluster 3: Civil Security for Society
  • Cluster 4: Digital, Industry and Space
  • Cluster 5: Climate, Energy and Mobility
  • Cluster 6: Food, Bioeconomy, Natural Resources, Agriculture and Environment

3. Innovative Europe

Innovative Europe har som uppgift att stimulera marknadsskapande genombrott och ekosystem som underlättar innovation.

European Innovation Council

I programmet Innovative Europe erbjuder Europeiska innovationsrådet (EIC) exempelvis stöd till banbrytande forskning och teknisk utveckling med potential för marknadskapande.

Participant Identification Code (PIC)

Legal name: Lunds universitet
PIC: 999901318