Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Jan Astermark, professor i Klinisk koagulationsmedicin

"MAN SKAPAR ETT STORT OCH MYCKET VÄRDEFULLT NÄTVERK"

I över två decennier har Jan Astermark varit engagerad i undervisning för yrkesverksamma. Han är samtidigt verksam på Skånes universitetssjukhus där han är överläkare och ansvarig för koagulationsenheten i Malmö. På frågan om hur uppdragsutbildningen berikar honom stavas svaret interaktion.

Jan Astermark

Jan Astermark forskar inom hemofili (blödarsjuka) och hur man kan optimera behandlingen av hemofilipatienter. Att via uppdragsutbildning få en chans att delge de senaste forskningsrönen till andra delar av världen tycker han är väldigt premierande.

– Det ger något tillbaka. Jag får möjlighet att vidga mina vyer i sammanhanget med allt som pågår i världen och hur vården utvecklas på andra ställen med de fördelar och problem som finns där, säger Jan Astermark.

Hur sjukdomen behandlas i de olika länderna i världen varierar mycket. I många fall är resurserna som sjukhusen har till förfogande väldigt begränsade.

– Det ställer krav på oss som föreläser, för man måste lägga ribban så att man förmedlar kunskap som är applicerbar lokalt och på alla nivåer. Samtidigt ger det ett intressant spektrum när man diskuterar handläggning av olika patienter och vad man kan göra med de olika förutsättningar som man har. Det ger en ytterligare dimension till utbildningen.

Förutom att ge internationella kurser i Malmö med deltagare från alla världsdelar, har Jan Astermark även varit ute i Europa och i Asien och gett utbildningar inom hemofili för doktorer och sjuksköterskor. Summan av alla kurser har gett Jan Astermark ett stort kontaktnät, som han kan konversera och interagera med i olika lägen.

– Det är en av många positiva saker med att vara engagerad i uppdragsutbildning och jag sätter högt värde på det. Det gäller garanterat deltagarna också.   

Kontakt

Avdelningen för uppdragsutbildning (LUCE)

+46 46 222 07 07
info [at] education [dot] lu [dot] se

Besöksadress:
Medicon Village
Scheeletorget 1, Lund
Karta

Postadress:
Box 117
221 00 Lund