Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Ladda ned mallar och kommunikationsverktyg

Lunds universitets grafiska profil ska användas på material, tryckt och digitalt, där universitetet står som avsändare. En konsekvent använd profil hjälper oss att på ett tydligt sätt berätta vilka vi är och vad vårt varumärke står för. För att underlätta ditt arbete finns olika mallar och och verktyg, samlade på denna sida. Här hittar du också logotypen och andra grafiska element för nedladdning.

Samtliga mallar och kommunikationsverktyg är framtagna enligt anvisningar och regler i universitetets grafiska manual. Genom att använda dig av dessa sparar du tid och bidrar till att stärka Lunds universitets varumärke genom ett enhetligt uttryck.

Alla mallar på denna sida finns även för nedladdning i Lunds universitets Bild- och mediebank. Länkarna tar dig direkt till respektive mall. Är du inte inloggad i Bild- och mediebanken kommer du först till startsidan – logga in med ditt Lucat-ID först så styrs du vidare.

Innehåll på sidan

Logotyper, typsnitt och grafiska element

Huvudlogotyp

Sublogotyper

Gå till Bild- och mediebanken för att ladda ner sublogotyper

Typsnitt

Gå till Bild- och mediebanken för att ladda ner Lunds universitets profiltypsnitt

Grafiska element

Länkarna går till Bild- och mediebanken för nedladdning:

Mallar för Word och Powerpoint

PowerPointmallar

Länkarna går till Bild- och mediebanken för nedladdning:

Mallarna i 4:3-format är till för äldre projektorer eller datorskärmar, av det mer kvadratiska formatet. Dessa går fortfarande att använda på nyare bredbildskärmar, men du får då en svart kant/tom yta på båda sidor om din presentation, eftersom den inte fyller hela skärmen. Mallarna i 16:9-format motsvarar dagens standard för bredbildskärmar och projektorer (och TV-apparater). Inför en presentation bör du ta reda vilken typ av skärm eller projektor som är aktuell.
 
Om du ska hålla en muntlig presentation om Lunds universitet kan du utgå från Powerpoint-presentationen med universitetsövergripande information:

Gå till sidan med universitetsövergripande presentationsmaterial

Avhandlingsmallar i Word

Fråga gärna på din institution eller avdelning vilket av mallformaten du ska använda innan du påbörjar arbetet. Vid frågor, kontakta Jonas Palm på Media-Tryck via telefon +46 46 222 32 71. Vill du veta mer? Anmäl dig till en gratis kurs om hur du arbetar med mallarna via Kompetensportalen. 

Dokumentmallar i Word 

Dokumentmallarna i Word finns på svenska och engelska, och använder typsnitten Times New Roman och Arial istället för våra profiltypsnitt, för att undvika tekniska problem. När du skickar ett öppet Worddokument följer inte typsnitten med – om rätt typsnitt inte finns förinstallerat på mottagarens dator, ersätts det automatiskt av något annat. Använd därför alternativtypsnitten Times New Roman och Arial, som är standard för alla operativsystem, när du arbetar med öppna dokument i Word och Powerpoint. Våra profiltypsnitt Frutiger och Adobe Garamond Pro använder du när du arbetar med tryckoriginal och exempelvis PDF:er.

För utskrifter på färdigtryckt brevpapper finns dock Word-mallar med både Times New Roman/Arial och med profiltypsnitten Frutiger/Adobe Garamond Pro som kan användas där detta fungerar. Du hittar dem längst ner i nedanstående lista. Tänk på att fylla i samtliga namn- och adressuppgifter innan du börjar använda mallarna.

Alla länkarna nedan öppnas i nytt fönster:

Mallar för Indesign

Samtliga layoutmallar (gridmallar) för programmet Indesign finns för nedladdning i bild- och mediebanken. Klicka på direktlänken nedan och logga in med ditt Lucat-ID, så kommer du direkt till respektive mall. Instruktioner och exempel på hur du kan lägga upp din layout följer med när du laddar ner mallarna.

Vad är en gridmall?

När vi hänvisar till layoutmallar så använder vi ofta också termen gridmall. Våra layoutmallar för programmet Indesign är uppbyggda enligt olika typer av grid – det vill säga olika typer av stödlinjeraster/rutnät. Gridmallsystemet bidrar till att göra den grafiska produktionen enklare och snabbare, och hjälper dig att sätta samman logotyp, rubriker, texter, bilder och grafiska element till en enhetlig och välbalanserad layout. Genom att utgå från gridmallarna säkerställer vi att olika typer av kommunikationsmaterial produceras efter samma layoutprincip. Detta bidrar i sin tur till att Lunds universitet får ett konsekvent och enhetligt visuellt uttryck.

En utförligare beskrivning av gridmallarna samt exempel på hur du kan arbeta med dessa hittar du på sidan Goda exempel på layout för tryck

Bilder

I Bild- och mediebanken finns flera tusen bilder som är fria att använda i material där Lunds universitet är avsändare. Ange alltid fotografens namn i anslutning till bilden. I Bild- och mediebanken finns också mer information om hur du får använda bilderna. Logga in med ditt Lucat-ID och sök bland kategorierna.

Gå till Lunds universitets Bild- och mediebank

Webbmallar

För webbplatser med avsändare Lunds universitet finns en styleguide med exempel på olika sidtyper, innehållselement och html-kod. De webbplatser som flyttar in i den universitetsgemensamma webblösningen i Drupal anpassas automatiskt till styleguiden. De verksamheter som har egna webbpubliceringssystem ansvarar själva för att implementera den grafiska utformningen med hjälp av ramverket, i respektive system. 

Är du osäker på vilken typ av mallar som finns, eller har frågor om hur den grafiska profilen ska användas på webben, kontakta i första hand din fakultetsrepresentant i SamWebb.

Sociala medier

På sidorna om sociala medier hittar du tips och råd för att använda sociala medier i tjänsten:

Gå till sidorna om sociala medier 

Bloggverktyg

Sektionen Kommunikation erbjuder ett standardverktyg för bloggar i WordPress. Lösningen består av färdiga mallar, i Lunds universitets profil, som är enkla att använda. 

Läs mer om universitetets bloggverktyg 

Mallar och musikfiler för filmproduktion

Ska du dra igång en filmproduktion? Innan du sätter igång kan du ta checklistan "Att tänka på innan du beställer och producerar film" till hjälp.

Ladda ner Checklista för filmproduktion (PDF, 217 kB, nytt fönster)

Den grafiska profilen gäller också för filmproduktioner. För att underlätta ditt arbete finns färdiga Photoshopmallar för exempelvis namnskyltar, filmoutro och titelsidor. Det finns även musikfiler framtagna särskilt för Lunds universitet som kan användas både som bakgrund, mellan tal, eller som komplement till bild och text där tal helt saknas. I Bild- och mediebanken hittar du även en mängd filmklipp samt universitetets presentationsfilm för nedladdning.

Länkarna går till Bild- och mediebanken för nedladdning:

Läs mer om filmproduktion på sidan Bild, film och musik

Digitala nyhetsbrev

Tips på att formulera, strukturera och arbeta med nyhetsbrev:

Ladda ner Checklista för nyhetsbrev (PDF,135 kB, nytt fönster)

Utskick av nyhetsbrev med information om vår verksamhet ingår i universitetets samverkansuppdrag. För att säkerställa att utskick av nyhetsbrev följer dataskyddsregleringen, läs mer på nedanstående sida:

Läs om personuppgiftshantering vid utskick av nyhetsbrev här

På nedanstående sida listas universitetsgemensamma interna nyhetsbrev som skickas ut via förvaltningen:

Gå till sidan Interna nyhetsbrev

Visitkort och kontorsmaterial

Hos universitetets interna tryckeri, Media-Tryck, kan du beställa profilenliga visit- och korrespondenskort med dina uppgifter. Du kan även beställa andra former av kontors- och konferensmaterial, till exempel brevpapper, namnskyltar, mappar, block, vykort och stämplar.

Kommunikationsplanering och budskap

Effektiv kommunikation behöver planeras. Vad ska vi uppnå, vilka ska vi kommunicera med och vad ska vi berätta? Detta är exempel på viktiga frågor att utgå ifrån. På nedanstående sida hittar du en mall för att upprätta en kommunikationsplan, profiltexter med universitetsgemensamma budskap och övrigt stödmaterial som hjälper dig att arbeta med kommunikation på ett planerat sätt.

Gå till sidan Kommunikationsplanering och presentation

Presentationsmaterial 

På nedanstående sida hittar du universitetets övergripande presentationsmaterial, så som en powerpoint och en broschyr med fakta och siffror, profiltexter och en presentationsfilm – att använda som underlag när du berättar om universitetet på exempelvis en konferens eller ett studiebesök.

Gå till sidan med universitetsövergripande presentationsmaterial

 

Sidansvarig:

Kontakt

Sektionen Kommunikation

grafiskprofil [at] kommunikation [dot] lu [dot] se

Anna Johnsson
Kommunikatör
anna_v [dot] johnsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 70 21

Petra Francke
Kommunikatör
petra [dot] francke [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 03 16

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu [dot] se
Om den här webbplatsen