Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fotografer

Lunds universitet har avtal med tre fotografer. Här hittar du information om hur du ska använda avtalen samt kontaktuppgifter till respektive fotograf.

Fotograferna är indelade i tre kategorier med utgångspunkt i uppdragens karaktär. Du väljer alltså fotograf utifrån vilken typ av bilder du vill beställa. Alla bilder köps med fulla rättigheter, så kallade pressbilder. 

Hitta rätt fotograf

Kategori 1: Profilerande bilder 

Jenny Leyman

Du ska anlita den här fotografen om du vill beställa dragbilder till universitetets webbplatser, omslag till kataloger och magasin, storformat på mässor eller i kampanjer.

Kontaktuppgifter

Jenny Leyman
+46 70 663 72 29
jenny [at] leyman [dot] nu (jenny[at]leyman[dot]nu)
leyman.nu

Timpris: 1100 kronor. Pris per bild: 250 kronor.

Kategori 2: Evenemang och händelser 

Kennet Ruona

Du ska anlita den här fotografen om du vill beställa bilder från evenemang och händelser, såväl enstaka som återkommande. Det kan röra sig om ceremonier, akademiska högtider, populärvetenskapliga arrangemang och studentrelaterade event.

Kontaktuppgifter

Kennet Ruona
+46 705 76 74 05
kennet [at] ruona [dot] com (kennet[at]ruona[dot]com)
ruona.com

Timpris: 1150 kronor. Pris per bild: 200 kronor.

Kategori 3: Genre- och miljöbilder

Johan Persson

Du ska anlita den här fotografen om du vill beställa bilder som beskriver miljön och livet vid Lunds universitet. Det kan röra sig om bilder till webbsidor, broschyrer och kataloger.

Kontaktuppgifter

Johan Persson
+46 703 11 16 17
info [at] johanpe [dot] se (info[at]johanpe[dot]se) 
johanpe.se

Timpris: 890 kronor. Pris per bild: 120 kronor. 

Om fotografernas priser

Kostnaden för att anlita en fotograf är uppdelad i timpris och pris per bild. Det blir därmed lättare att beräkna kostnaden för hela uppdraget. Fråga gärna fotografen om hur många timmar hen behöver för att leverera ett gott resultat. Du kan också säga till fotografen hur många timmar hen får lägga på uppdraget för att din budget ska räcka till det antal bilder du behöver.

Du betalar timpris för eventuella planeringsmöten, fotografering, fotografens urval och grovredigering av bilderna, det vill säga allt som fotografen behöver göra innan hen kan ge dig bilder att välja från. När du bestämt dig för vilka bilder du vill köpa redigerar fotografen dem och tar betalt per bild. Resor och restid till Lund, Malmö, Helsingborg och Ljungbyhed ingår i timpriset och ska alltså inte debiteras. Resor och restid till andra platser får däremot debiteras. Fotografen ska samråda med dig om hur resan ska ske.

Universitetet handlar upp fotograftjänster och skriver avtal med tre fotografer. Anbuden utvärderas och avtal skrivs med de tre fotografer som har högst kvalitet i kombination med lägst pris. De priser som fotograferna har lämnat i sina anbud gäller i avtalen. Därför skiljer sig de olika fotografernas priser åt.

Att tänka på vid beställning och användning av bilder

Varje enskild bild påverkar hur Lunds universitet uppfattas av omvärlden. Välj helst bilder som kommunicerar snarare än redovisar. Titta gärna först i Lunds universitets Bild- och mediebank. 

Gå till Lunds universitets Bild- och mediebank och logga in med ditt Lucat-ID

När du beställer bilder från en fotograf, tänk på följande:

  • Berätta för fotografen om uppdragets syfte och mål. Ju tydligare du är, desto större är chansen att du blir nöjd med resultatet. Finns det till exempel texter? Bakgrundsinformation från en text/artikel kan ge bra idéer inför en fotografering.
  • Vad vill du att bilderna ska visa och vilken känsla ska de förmedla?
  • Vad ska du använda bilderna till? Ska de till exempel användas till en liten annons eller stor mässmonter? Ska de gå att använda i tryck eller bara användas digitalt? Ska de gå att använda i ett visst format? Samma bild ska kanske gå att använda både i kvadratiskt format och panoramaformat.
  • Berätta om någon av de upphandlade kommunikationsbyråerna är inblandade så att fotografen och byrån kan diskutera idéer. Då är det lättare för fotografen att ta de bilder byrån tänker sig.
  • Beställ gärna bilder i både liggande och stående format.
  • Var noga med att berätta för fotografen när du behöver bilderna redan när du beställer bilderna.
  • Om du anlitar en fotograf för att ta bilder på en forskare eller annan person som syns i media ibland så be gärna fotografen att ta vanliga porträttbilder också. 

Lägg gärna in bilder du har beställt i Bild- och mediebanken, så att alla kan få en överblick över och tillgång till de bilder som finns. Kontakta din närmaste kommunikatör för att få hjälp att lägga in bilderna.

Tänk på att du i vissa sammanhang måste ha samtycke från personer som figurerar på dina bilder.

Läs mer om vilka lagar och regler som gäller på sidan Bild och film – upphovsrätt och samtycke

Kontakt

För övergripande frågor om upphandling eller synpunkter på befintliga avtal:

Kontakta Inköp och upphandling på sektionen Ekonomi

För råd och stöd inför en beställning eller vid frågor om hur avtalen ska användas, kontakta:

Sektionen Kommunikation

grafiskprofil [at] kommunikation [dot] lu [dot] se

Nina Ransmyr
Kommunikatör
nina [dot] ransmyr [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 03 20

Anna Johnsson
Kommunikatör
anna_v [dot] johnsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 70 21

Petra Francke
Kommunikatör
petra [dot] francke [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 03 16

Maria Wendel
Kommunikatör
maria [dot] wendel [at] kommunikation [dot] lu [dot] se (maria[dot]wendel[at]kommunikation[dot]lu[dot]se) 
+46 46 222 70 07