Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Åtgärda fel

När du har inventerat och testat din webbplats är det dags att börja åtgärda tillgänglighetsproblemen. Här kan du läsa om några vanliga fel som är bra att börja med att ta tag i och få tips på hur du lägger upp arbetet.

Rekommenderade åtgärder att prioritera

Nedan finns förslag på sju åtgärder att prioritera vad gäller webbplatsens innehåll och sju åtgärder att prioritera vad gäller webbplatsens teknik. Tänk på att webbtillgänglighetsdirektivet omfattar många fler punkter än de som listas här nedan.

Webbplatsens innehåll

  • Se till att rubriker är korrekt formaterade med H1 för huvudrubrik, H2 för underrubrik och så vidare.
  • Se till att det inte finns några tomma stycken eller tomma rubriker på webbsidorna. Ibland kan man tycka att det ser snyggare ut med till exempel två radbrytningar istället för en, men detta blir inte bra rent kodmässigt.
  • Bilder och illustrationer ska ha en alternativ text (en så kallad alt-text) som beskriver vad som syns på bilden.
  • Utforma länkar så att de är informativa och begripliga.
  • Ifyllbara fält i webbformulär ska ha tillhörande beskrivningar som hjälper besökaren att förstå vad hen ska fylla i för information i fälten.
  • Video ska ha undertexter som uppfyller tillgänglighetskraven.
  • Dokument ska uppfylla tillgänglighetskraven.

Läs mer om hur du skapar tillgängligt innehåll

Webbplatsens teknik

Punkterna nedan behöver du bara förhålla dig till om du är tekniskt ansvarig för ett webbaserat system, som till exempel ett publiceringsverktyg eller en lärplattform.

  • Se till att koden validerar
  • Utveckla webbplatsen enligt en standard, snarare än för en webbläsare
  • Ange i kod vad sidans olika delar har för roll
  • Gör en logisk tabbordning så att besökare kan använda tangentbordet för att navigera på webbplatsen
  • Ange sidans huvudsakliga språk i koden
  • Använd inte ramar
  • Använd inte tabeller för layout

Ytterligare hjälp med prioriteringen

På webbriktlinjer.se kan du till exempel filtrera lagkraven efter både prioritet och WCAG-nivå. Ett tips är att prioritera problem på WCAG-nivå A och att sedan gå vidare med nivå AA.

Filtrera lagkraven på webbriktlinjer.se

Forma en grupp med olika kompetenser

Det kan vara bra att forma en arbetsgrupp med personer som har olika kompetenser. En sådan grupp skulle till exempel kunna bestå av webbplatsansvarig, innehållsskapare och IT-tekniker/utvecklare. Sedan kan ni dela upp arbetet mellan er.

Tips på en metod för att åtgärda problem

Genom att fokusera på ett problem i taget kan tillgänglighetsarbetet upplevas som mer genomförbart och effektivt. Du kommer att upptäcka att du hinner gå igenom ganska många webbsidor på en timme om du bara fokuserar på ett problem i taget.

  1. Välj ut ett tillgänglighetsproblem som känns enkelt för dig att åtgärda, till exempel att se till så att alla rubriker är korrekt formaterade med H1, H2 och så vidare.
  2. Gå igenom hela din webbplats, sida för sida, och åtgärda problemet.
  3. Välj sedan ut ett nytt problem och åtgärda det på alla sidor på din webbplats.

Kontakt

Vid Lunds universitet finns en tillgänglighetsexpert som du kan kontakta genom att mejla till:
tillganglighet [at] kommunikation [dot] lu [dot] se (tillganglighet[at]kommunikation[dot]lu[dot]se)

Du kan också gå med i Teams-nätverket för webbpublicister vid Lunds universitet. I nätverket finns en kanal för webbtillgänglighet.

Gå direkt till kanalen för webbtillgänglighet