Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Köpa bilder från byråer och använda gratisbilder 

Du kan beställa nya bilder direkt från de fotografer vi har avtal med. Ibland kan det även passa att vända sig till externa webbsidor och bildbanker med färdiga bilder att köpa eller ladda ner gratis. Här får du exempel på ett par sådana sidor.

Ibland kan du behöva köpa bilder från en bildbyrå, till exempel när det gäller genrebilder och bilder från andra geografiska platser. Priserna kan variera kraftigt beroende på användningsrätt och publicering. Var noga med att kontrollera i vilka sammanhang du får använda bilden och att det finns samtycke i de fall det behövs.

Exempel på bildbyråer

Bilder från internet

De flesta bilder på internet är skyddade genom Upphovsrättslagen och får inte användas utan tillstånd. Det finns dock webbsidor där du kan hämta gratisbilder. Glöm inte att se efter vilken licens som upphovspersonen har angivit så att du vet hur du får använda materialet. Flera av webbplatserna använder licenssystemet Creative Commons. Det är du som publicerar bilden som ansvarar för att personer på bilden har samtyckt till användning. Var alltså försiktig när du hämtar bilder från internet och var noga med att kontrollera i vilka sammanhang du får använda bilden. Här är några förslag på sidor med många gratisbilder (flera av länkarna går till engelska sidor):

  • Flickr. Databasen Flickr innehåller både fria och skyddade bilder. Om du gör en avancerad sökning kan du välja att söka enbart bland bilder med Creative Commons-licens. 
  • Google. Du kan välja flera olika sökkriterier, till exempel användningsrätt, under verktyg när du sökt på bilder.
  • Wikimedia Commons
  • Unsplash
  • Stock Snap 
  • Pexels 
  • Stock up (söker bland en mängd sajter för gratisbilder.)

Vare sig du anlitar en fotograf, köper bilder från en bildbyrå eller fotograferar själv ska bilderna präglas av Lunds universitets bildmanér. Det är ett bildspråk som hjälper till att särskilja oss från andra lärosäten.

Universitetets bildmanér 

Kontakt

Sektionen Kommunikation

grafiskprofil [at] kommunikation [dot] lu [dot] se

Nina Ransmyr
Kommunikatör
nina [dot] ransmyr [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 03 20

Petra Francke
Kommunikatör
petra [dot] francke [at] kommunikation [dot] lu [dot] se 
+46 46 222 03 16

Maria Wendel
Kommunikatör
maria [dot] wendel [at] kommunikation [dot] lu [dot] se (maria[dot]wendel[at]kommunikation[dot]lu[dot]se) 
+46 46 222 70 07

Anna Johnsson
Kommunikatör
anna_v [dot] johnsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 70 21