Köpa bilder från byråer och använda gratisbilder

Du kan beställa nya bilder direkt från de fotografer vi har avtal med. Ibland kan det även passa att vända sig till externa webbsidor och bildbanker med färdiga bilder att köpa eller ladda ner gratis. Här får du exempel på ett par sådana sidor.

Ibland kan du behöva köpa bilder från en bildbyrå, till exempel när det gäller genrebilder och bilder från andra geografiska platser. Priserna kan variera kraftigt beroende på användningsrätt och publicering.

Exempel på bildbyråer

Gratisbilder från internet

De flesta bilder på internet är skyddade genom Upphovsrättslagen, och får inte användas utan tillstånd. Det finns dock webbsidor där du kan hämta gratisbilder. Det är du som publicerar bilden som ansvarar för att personer på bilden har samtyckt till användning. Var alltså försiktig när du hämtar bilder från internet. Här är några förslag på sidor med gratisbilder (flera av länkarna går till engelska sidor):

Vare sig du anlitar en fotograf, köper bilder från en bildbyrå eller fotograferar själv ska bilderna präglas av Lunds universitets bildmanér. Det är ett bildspråk som hjälper till att särskilja oss från andra lärosäten.

Läs mer om Lunds universitets bildmanér