Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Så skapar du en tillgänglig tabell

Det finns goda skäl att inte använda tabeller, och vår rekommendation är att du ska undvika det så långt det är möjligt. Med ovanstående sagt – nedan följer några goda råd för dig som väljer att själv skapa tabeller.

Skapa en tillgänglig tabell

Tänk på att bara använda tabeller för uppställningar av data, inte för layout.

I Drupals textredigerare har du tillgång till ett tabellverktyg där du enkelt kan skapa tillgängliga tabeller. Om ditt CMS inte stöder tillgängliga tabeller kan du behöva kontrollera manuellt att HTML-koden blir rätt.

Mer om tabellverktyget på sidan Arbeta i textredigeraren på stödwebbplatsen Webbpublicering.lu.se

Här följer ett antal punkter som måste uppfyllas och under det ett exempel på en korrekt utformad tabell.

  • Lägg till en rubrik för tabellen (Caption). I exemplet nedan: "Sveriges största insjöar".
  • Förtydliga innebörden av en tabell i text genom en sammanfattning (Summary). I exemplet nedan: summary="Tabellen visar Sveriges fyra största insjöar och deras storlek".
  • Varje tabell du lägger in ska ha kolumn- och/eller radrubriker, anges med "th" i koden. Dessa ska skapas med korrekt kod, scope="col" för kolumn-rubriker och scope="row" för radrubriker.

Exempel

Sveriges största insjöar
InsjöarYta (kvadratkilometer)
Vänern5 519
Vättern1 886
Mälaren1 078
Hjälmaren476

HTML-kod för tabell-exemplet - pastebin.com

Kontakt

Vid Lunds universitet finns en tillgänglighetsexpert som du kan kontakta genom kontaktformulär eller så kan du i en övergångsperiod fortsatt mejla till:
tillganglighet [at] kommunikation [dot] lu [dot] se (tillganglighet[at]kommunikation[dot]lu[dot]se)

Du kan också gå med i Teams-nätverket för webbpublicister vid Lunds universitet. I nätverket finns en kanal för webbtillgänglighet.

Gå direkt till kanalen för webbtillgänglighet