Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bild, film och musik

Bilder är starka budskapsbärare som kan förstärka eller förtydliga det du vill förmedla. På samma sätt är film ett effektivt kommunikationsmedel som många gånger berättar mer om din verksamhet än exempelvis en trycksak.

Nedan hittar du information om universitetets Bild- och mediebank, hur du går tillväga för att arbeta med bild och film, samt mallar och stöd vid filmproduktion.

Genvägar på denna sida

Lagar och regler

När du använder bild och film finns lagar du måste följa. Material du hämtar från internet kan till exempel omfattas av lagar, och samtliga bilder och filmer som innehåller personuppgifter omfattas av Dataskyddsförordningen (GDPR). 

Bild

Bilder bidrar till att forma omvärldens bild av Lunds universitet och ska alltid hålla hög kvalitet. Anlita gärna några av våra upphandlade fotografer, men titta först i universitetets Bild- och mediebank.

Vare sig du anlitar en fotograf eller fotograferar själv ska bilderna präglas av Lunds universitets bildmanér. Det är ett bildspråk som hjälper till att särskilja oss från andra lärosäten.

Läs mer om Lunds universitets bildmanér

Bildbank

I universitetets Bild- och mediebank finns flera tusen bilder som du kan använda. Du ska alltid ange fotografens namn i anslutning till bilden. I Bild- och mediebanken finns även information om vilka användningsrättigheter bilderna är köpta med och om samtycke till bilden finns. Logga in med ditt Lucat-ID.

Gå till Lunds universitets Bild- och mediebank

Historiska bilder

Är du intresserad av historiska bilder? Titta gärna i Universitetsbibliotekets bilddatabas. 

Gå till Universitetsbibliotekets bilddatabas

Beställa bilder från fotograf

Lunds universitet har avtal med tre fotografer. Du ska alltid anlita någon av dessa när du vill beställa nya bilder.

Läs mer och kontakta våra upphandlade fotografer här

Att köpa bilder från bildbyrå

Ibland kan du behöva köpa redan tagna bilder från en bildbyrå, till exempel när det gäller genrebilder och bilder från andra geografiska platser.

Se exempel på bildbyråer här

Film

Om du behöver hjälp med film, illustrationer eller infografik till exempelvis pressmeddelanden eller för att presentera forskningsmiljöer/utbildningar, så kan du vända dig till universitetets interna produktionsteam. Teamet hjälper även till med studioproduktioner av populärvetenskaplig karaktär, och kan bistå med vissa delar av en produktion, så som konceptutveckling eller klippning. Teamet tar själva in stora som små uppdrag, men kan också lotsa dig vidare till upphandlade leverantörer samt hjälpa till med brief till dessa vid behov. 

Läs mer om universitetets produktionsteam

Filmning och streaming vid arrangemang

Behöver du hjälp med filmning och streaming av ditt arrangemang kan LU Konferens hjälpa till.

Läs mer på sidan Konferenstjänster

Film i pedagogiskt syfte

Vill du ha hjälp med att skapa och publicera film som ska användas i din undervisning? Då kan du vända dig till Avdelningen för högskolepedagogisk utveckling (AHU) och deras videostudio. Kontakta Staffan Lindström på telefon +46 46 222 39 24, eller via e-post videostudio [at] ahu [dot] lu [dot] se

Läs mer om videostudion på AHUs webbplats 

Tips för dig som vill skapa själv

Filmklipp och mallar

För att underlätta ditt arbete finns Photoshop-mallar för exempelvis namnskyltar, filmoutro och titelsidor. Mallarna finns att ladda ner i Bild- och mediebanken, där du även hittar en rad filmklipp att använda i ditt arbete samt universitetets presentationsfilm för nedladdning.

Tillgänglig video

Tänk på att din video måste följa lagen om Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service om den ska publiceras på webben. På sidorna om webbtillgänglighet får du tips på hur du kan göra din video tillgänglig för så många som möjligt, oberoende av till exempel funktionsnedsättning. Det är bland annat viktigt att du skapar undertexter till din video. 

Läs mer om hur du skapar tillgänglig video på sidorna om webbtillgänglighet

Musik

Lunds universitet har egen specialkomponerad musik som kan användas i alla typer av filmproduktioner där universitetet är avsändare. Eftersom universitetet äger rättigheterna så undviker vi problem med upphovsrätt.

Typsnitt

Om du använder text i videon, tänk på att använda universitetets profiltypsnitt Frutiger i svart eller vitt. Lägg texten på en transparent bakgrundsplatta, i svart eller vitt. För god läsbarhet bör den allmänna texten inte understiga 60 pixlar, och bildreferenser bör inte understiga 40 pixlar.

Se exempel på textvideos, publicerade på Lunds universitets officiella Facebooksida

Tillstånd

Var alltid noga med att du har tillstånd att använda materialet som du har med i dina produktioner. 

Läs mer om upphovsrätt och samtycke för bild och film

Lunds universitet på Youtube

Lunds universitet har två universitetsgemensamma kanaler på Youtube.

Lund University

Sektionen Kommunikation ansvarar för Youtube-kanalen Lund University. Här hittar du bland annat universitetets nyhetsreportage, inspelningar från evenemang och studentinnovationer. Sprid eller bädda gärna in videoklippen. Kontakta Cecilia Schubert på sektionen Kommunikation, via e-post cecilia [dot] schubert [at] kommunikation [dot] lu [dot] se, om du har material som kan passa för kanalen. 

Gå till Youtube-kanalen Lund University 

Lunds universitet

Sektionen Externa relationer ansvarar för kanalen Lunds universitet. Innehållet här riktar sig framförallt till nuvarande och potentiella studenter. Kontakta Anna Sparrenblad, Externa relationer, på telefon +46 46 222 31 24 eller via e-post anna [dot] sparrenblad [at] er [dot] lu [dot] se, om du har frågor om kanalen.

Gå till Youtube-kanalen Lunds universitet

Kontakt

Sektionen Kommunikation

För frågor om bilder och Bild- och mediebanken:

grafiskprofil [at] kommunikation [dot] lu [dot] se

Nina Ransmyr
Kommunikatör
nina [dot] ransmyr [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 03 20

Anna Johnsson
Kommunikatör
anna_v [dot] johnsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 70 21

Maria Wendel
Kommunikatör
maria [dot] wendel [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 70 07

Petra Francke
Kommunikatör
petra [dot] francke [at] kommunikation [dot] lu [dot] se 
+46 46 222 03 16 

För frågor om film och filmproducenter:

Johan Nyman
johan [dot] nyman [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 706 95 48 53