Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bild, film och musik

Bilder är starka budskapsbärare som kan förstärka eller förtydliga det du vill förmedla. På samma sätt är film ett effektivt kommunikationsmedel som många gånger berättar mer om din verksamhet än exempelvis en trycksak.

Nedan hittar du information om universitetets Bild- och mediebank, hur du går tillväga för att arbeta med bild och film, samt mallar och stöd vid filmproduktion.

Genvägar på denna sida

Musik

Musik vid filmproduktion

Lagar och regler

När du använder bild och film finns lagar du måste följa. Material du hämtar från internet kan till exempel omfattas av lagar, och samtliga bilder och filmer som innehåller personuppgifter omfattas av Dataskyddsförordningen (GDPR). 

Bild

Bilder bidrar till att forma omvärldens bild av Lunds universitet och ska alltid hålla hög kvalitet. Anlita gärna några av våra upphandlade fotografer, men titta först i universitetets Bild- och mediebank.

Vare sig du anlitar en fotograf eller fotograferar själv ska bilderna präglas av Lunds universitets bildmanér. Det är ett bildspråk som hjälper till att särskilja oss från andra lärosäten.

Lunds universitets bildmanér

Bildbank

I universitetets Bild- och mediebank finns flera tusen bilder som du kan använda. Vid varje bild finns information om hur du får använda bilden, vem som är fotograf och om det finns samtycke till bilden.  Logga in med ditt Lucat-ID.

Lunds universitets Bild- och mediebank

Historiska bilder

Är du intresserad av historiska bilder? Titta gärna i Universitetsbibliotekets bilddatabas. 

Universitetsbibliotekets bilddatabas

Beställa bilder från fotograf

Lunds universitet har avtal med tre fotografer. Du ska alltid anlita någon av dessa när du vill beställa nya bilder.

Upphandlade fotografer

Att köpa bilder från bildbyrå

Ibland kan du behöva köpa redan tagna bilder från en bildbyrå, till exempel när det gäller genrebilder och bilder från andra geografiska platser.

Exempel på Bildbyråer

Film

Film och animationer

Om du behöver hjälp med film eller animationer för att exempelvis presentera forskningsmiljöer eller utbildningar, så kan du vända dig till universitetets interna produktionsteam eller till universitetets upphandlade byrå för filmproduktion: 

Universitetets interna produktionsteam

Upphandlad byrå för filmproduktion

Filmning och streaming vid arrangemang

Behöver du hjälp med filmning och streaming av ditt arrangemang kan LU Konferens hjälpa till.

Konferenstjänster

Film i pedagogiskt syfte

På nedanstående sida har Enheten för undervisningsstöd samlat praktiska råd, inspiration och lästips om video som pedagogiskt redskap: 

Skapa video (education.lu.se)

Boka filmstudio internt

Film- och poddstudion på Botaniska Museet

Har du ett färdigt koncept med alla resurser klara men behöver en studio? Då kan du använda film- och poddstudion utan kostnad. Kontakta universitetets produktionsteam så bokar de in dig. 

Läs mer om studion i Botaniska Museet och om produktionsteamet

Mediastudion på Campus Helsingborg

Alla medarbetare vid Lunds universitet har möjlighet att boka mediastudion på Campus Helsingborg, för 600 kronor/timme. Studion är fullt utrustad för professionella medieproduktioner. Här kan du till exempel livesända eller spela in föreläsningar, webbinarier, intervjuer, paneldiskussioner etcetera. Du kan också delta i olika livesändningar/webbinarium i en LU-mässig inramning.

Läs mer och boka mediastudion på Campus Helsingborg

YouTube-kanalen Lund University

Den universitetsövergripande YouTube-kanalen Lund University är avsedd för externt riktade videos och livesändningar. Innehållet är främst kopplat till internationell studentrekrytering, forskningsnyheter, innovationer och externa evenemang. Kanalen blandar svenskt och engelskspråkigt innehåll.

Behörighet

Endast en medarbetare per institution/fakultet eller motsvarande beviljas behörighet för uppladdning och hantering av videoinnehåll i kanalen. Detta är för säkerställa att kanalens innehåll förblir konsekvent, relevant och av hög kvalitet.

Formulär: Ansök om behörighet till Lund University på Youtube

Frågor? Kontakta YouTube-redaktionen via yt-editor [at] er [dot] lu [dot] se (yt-editor[at]er[dot]lu[dot]se)   

Youtube-kanalen Lunds universitet

Youtube-kanalen Lunds universitet består enbart av svenskspråkigt innehåll som rör nationell studentrekrytering. 

Frågor? Kontakta tove [dot] eriksson [at] er [dot] lu [dot] se (tove[dot]eriksson[at]er[dot]lu[dot]se) eller anna [dot] sparrenblad [at] er [dot] lu [dot] se (anna[dot]sparrenblad[at]er[dot]lu[dot]se) på Externa Relationer. 

Dela videomaterial med kollegor

Om du vill dela en video internt inom universitetet kan du använda Canvas. Ska du enbart dela en video med en sluten grupp kan tjänster som LU Box eller SharePoint vara lämpligare. 

För råd om hur du delar videor via Canvas, kontakta Anna Mansfeld på sektionen Kommunikation: anna [dot] mansfeld [at] kommunikation [dot] lu [dot] se (anna[dot]mansfeld[at]kommunikation[dot]lu[dot]se) 

Tips för dig som vill skapa själv

Mallar för film

För att underlätta ditt arbete finns Photoshop-mallar för exempelvis namnskyltar, filmoutro och logotypbilder. Mallarna finns att ladda ner i Bild- och mediebanken, där du även hittar universitetets presentationsfilm:

Musik

Lunds universitet har egen specialkomponerad musik som kan användas i alla typer av filmproduktioner där universitetet är avsändare. Eftersom universitetet äger rättigheterna så undviker vi problem med upphovsrätt.

Typsnitt

Tänk på att alltid använda universitetets profiltypsnitt, Adobe Garamond Pro och Frutiger LT Std eller alternativtypsnitten Times och Arial, när du lägger in text i din film.

Typsnitt

Animationer

Om du jobbar med animationer så finns universitetets manér för illustrationer, infografik och animationer att tillgå:

Illustrationsmanér

Tillgänglig video

Tänk på att din video måste följa lagen om Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service om den ska publiceras på webben. På sidorna om webbtillgänglighet får du tips på hur du kan göra din video tillgänglig för så många som möjligt, oberoende av till exempel funktionsnedsättning. Det är bland annat viktigt att du skapar undertexter till din video. 

Tillgänglig video

Tillstånd

Var alltid noga med att du har tillstånd att använda materialet som du har med i dina produktioner. 

Upphovsrätt och samtycke för bild och film

Kontakt

Sektionen Kommunikation

För frågor om bilder och Bild- och mediebanken:

grafiskprofil [at] kommunikation [dot] lu [dot] se

Nina Ransmyr
Kommunikatör
nina [dot] ransmyr [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 03 20

Anna Johnsson
Kommunikatör
anna_v [dot] johnsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 70 21

Maria Wendel
Kommunikatör
maria [dot] wendel [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 70 07

Petra Francke
Kommunikatör
petra [dot] francke [at] kommunikation [dot] lu [dot] se 
+46 46 222 03 16 

För frågor om film och filmproducenter:

Johan Nyman
johan [dot] nyman [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 706 95 48 53