Exempel på representation med mera

På denna sida får du vägledning om vad som gäller i några vanliga händelser och aktiviteter. I lathunden finns fler:

Lathund för representation med mera, från och med 2020-01-01 (PDF 55 kB, nytt fönster)

Extern kurs eller konferens

När du deltagit i en extern kurs eller konferens ska du registrera kostförmån i Primula.

Kontera eventuell avgift:

• Vetenskapliga konferenser 57400
  • Kurser och övriga konferenser 48100

Intern kurs eller planeringskonferens

Du ska inte betala förmånsskatt för fri kost vid:

• Interna kurser
  • Interna konferenser med fokus på verksamhetsplanering. När syftet med den interna konferensen är något annat räknas det istället som arbetsmåltid.

Arbetsmåltid

Arbetsmåltider ska alltid förmånsbeskattas. Några exempel på vad som räknas som arbetsmöte är:

• Konferens i egna lokaler/på kursgård för anställda, där konferensens mål är att till exempel få klart en forskningsrapport eller att jobba undan i lugn och ro. I konferenskostnaden ingår helpension för deltagarna.
  • Opponent, betygsnämnd och handledare träffas dagen före en disputation för att förbereda och prata ihop sig inför disputationen. Efter mötet går alla och äter en middag tillsammans. Fakturan skickas till universitetet.
  • Det hålls en föreläsning under lunchtid för anställda och andra där det serveras en lunch, sallad eller fylld baguette.
  • Ledamöter bjuds på måltid vid styrelsemöte

Registrera kostförmån i Primula.

Hela beloppet, inklusive moms, ska konteras som arbetsmåltid på konto 57323.

Enklare förtäring – ”fika”

Enklare förtäring - fika behöver inte förmånsbeskattas.

Med enklare förtäring menas dryck, halv fralla/bulle, frukt och godis. Dryck får inte vara alkoholhaltig.

Fikat redovisas olika beroende på om syftet är representation eller inte.

Om syftet med mötet är extern representation, det vill säga det är ett möte som hålls med externa parter för att inleda eller upprätthålla goda förbindelser och/eller utöva sedvanlig gästfrihet, så ska hela beloppet, inklusive moms, redovisas som extern representation på konto 55200.

Det är endast vid möten med externa parter som fika kan räknas som representation. Fika vid möten som riktar sig till personalen (även om det skulle råka delta någon enstaka extern person) räknas alltid som personalvård.

Övriga syften, exempel på aktiviteter/händelser:

• Fika vid möte, till exempel styrelsemöte = personalvård 49500
  • Fredagsfika för personalen = personalvård 49500