Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Examen och disputation

Doktorsexamen

Doktorsexamen är vår högsta akademiska examen, som erhålls efter slutförd forskarutbildning.

Läs mer om hur du tar ut din examen

Avhandling och disputation

I doktorsavhandlingen, som är resultatet av forskarutbildningen, presenteras forskningsområdet och forskningsresultatet.

Avhandlingen består antingen av ett sammanhängande vetenskapligt verk (monografi) eller ett antal vetenskapliga uppsatser – artiklar – med en allmän introduktion till forskningsområdet (sammanläggningsavhandling).

Disputationen är det seminarium då doktoranden lägger fram sin avhandling för allmän granskning. Vid disputationen ska det finnas en opponent som har till uppgift att särskilt granska avhandlingen. Opponenten framför vid disputationen sina frågor och synpunkter. Vid disputationen finns också en examinator och betygsnämnd. Doktorsavhandlingen bedöms som godkänd eller icke godkänd.

Doktorspromotionen

Varje år promoveras universitetets nyutexaminerade doktorer vid en särskild högtid i Lunds domkyrka – doktorspromotionen.

Läs mer om doktorspromotionen

Licentiatexamen

En licentiatexamen erhåller man efter en avslutad tvåårig forskarutbildning. Licentiatexamen kan även avläggas då man kommit halvvägs till en doktorsexamen.

Att man avlägger en licentiatexamen förekommer i olika utsträckning inom olika vetenskapsområden. Inom de tekniska ämnena är det relativt vanligt att man lägger fram en licentiatavhandling medan det är mindre vanligt inom till exempel medicin.

Sidansvarig:

Kontakt

Promotionsexpeditionen
+46 46 222 70 06
promotionsexp [at] rektor [dot] lu [dot] se

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu [dot] se
Om den här webbplatsen