Använda LUCRIS
LUCRIS har flera moduler. Genom att koppla ihop den information du lägger in i systemet kan forskningen vid Lunds universitet visas tydligt i ett större sammanhang. På den här sidan hittar du en introduktion till hur du använder LUCRIS.
Hur du använder LUCRIS
För att komma åt LUCRIS loggar du in i databasen med ditt Lucat-ID. Efter inloggning kan du börja lägga till information i de olika modulerna.
Information som ska registreras
Generellt sett bör du bara lägga till information som är relaterad till din forskning. Undantag kan vara information i din profil som du sedan vill använda i ditt CV, till exempel tidigare anställningar och publikationer.
Forskaren ansvarar själv för att lägga till det mesta av informationen om sin forskning. Administrationen hanterar information om externfinansierade kontrakt (awards) och nya publikationer indexerade i Scopus.
Synlighet i Forskningsportalen
Större delen av informationen som läggs till i LUCRIS syns också i Lunds universitets Forskningsportal. Undantagen är detaljerad information om externfinansierade kontrakt (awards) och information eller filer som specifikt har fått begränsad synlighet. Inställningar för synlighet kan justeras i LUCRIS.
Ditt ansvar som forskare
Som forskare är du generellt ansvarig för att hålla din LUCRIS-profil uppdaterad, samt för att lägga in information om din forskning i de övriga modulerna. Fakulteterna har olika riktlinjer och rekommendationer, så se till att kontrollera vad din fakultet kräver. Det finns funktionalitet i LUCRIS som gör att någon annan kan registrera information åt dig.
Betrodd användare
Du kan ge någon annan i din organisation tillgång att ändra din information i LUCRIS, till exempel en administratör eller en kollega. Detta gör du genom att lägga till någon som "betrodd användare" (trusted user) i dina personliga inställningar. Kom ihåg att alltid fråga den person du vill lägga till, och komma överens om vad som ska ändras och göras.
Har du frågor - kontakta LUCRIS-supporten!
Nyckelord i LUCRIS
Det finns ett antal olika nyckelord (keywords) i LUCRIS. Vissa är synliga i portalen, andra är bara för internt bruk. Här nedan listar vi alla nyckelord och var du kan läsa mer om den.
Nyckelordet UKÄ är Universitetskanslerämbetets klassifikationslista. Den är obligatorisk på forskningsoutput och rekommenderad på allt innehåll i LUCRIS.
- UKÄ är synliga i Forskningsportalen.
- Mer information hittar du på sidan namngiven Forskningsoutput.
Fingeravtryck (Fingerprints) är sökord som genereras automatiskt. Sökorden hämtas från exempelvis publikationer och forskares presentationstexter. Orden sätts samman i koncept (så kallade "concepts"), som matchas mot olika ämneslistor.
- Fingeravtryck är synliga i Forskningsportalen.
- Mer information hittar du på sidan namngiven Personlig profil bland vanliga frågor.
FN:s globala hållbarhetsmål går att använda för att märka upp forskningsoutput, den personliga profilen och projekt. SDG läggs till både automatiskt och manuellt.
- SDG syns i Forskningsportalen
- Mer information hittar du på sidan namngiven Självhjälp och Support
Dessa nyckelord finns på allt innehåll och är helt frivilliga.
- Fria Nyckelord syns i Forskningsportalen på det språket eller språken de är tillagda på.
- Mer information finns i LUCRIS där du lägger till nyckelorden.
Ett nyckelord för konstnärliga arbeten där upphovsmannen är knuten till lärosäte där det bedrivs forskning på konstnärlig grund.
- Nyckelordet syns ut i Forskningsportalen.
- Mer information finns i LUCRIS där du lägger till nyckelorden.
Teaching and Learning HE är ett nyckelord för publikationer som berör högskolepedagogik eller aspekter av högskolepedagogik.
- Nyckelordet syns inte ut i Forskningsportalen.
- Mer information finns i LUCRIS där du lägger till nyckelorden.
Kontakta LUCRIS-supporten
E-post: servicedesk [at] lu [dot] se
Telefon: 046-222 90 00
(måndag-fredag 8:00-17:00)
Webbformulär: support.lu.se
Logga in i LUCRIS
(lucris.lub.lu.se)
Forskningsportal
(portal.research.lu.se)
ORCID + LUCRIS = sant
Hur du lägger till ditt ORCID till Lucat och LUCRIS