Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

LERU

League of European Research Universities

League of European Research Universities (LERU) är en förespråkare för främjandet av grundforskning vid europeiska forskningsuniversitet. Lunds universitet gick med i nätverket 2004 och idag är medlemskapet i LERU en av hörnstenarna i Lunds universitets strategi för internationella kontakter och samarbeten med Europa.

Nätverkets 24 forskningsintensiva universitet menar att banbrytande forskning spelar en avgörande roll i innovationsprocessen och bidrar väsentligt till samhällsutvecklingen. LERU strävar efter att öka politikers, beslutsfattares och opinionsledares förståelse för de forskningsintensiva universitetens viktiga roll och aktiviteter.

Läs mer om LERU & medlemsuniversiteten

LERU Rectors’ Assembly 

Medlemsuniversiteten rektorer möts två gånger om året i Rectors’ Assembly, som är LERU:s högsta beslutande organ. Lunds universitet representeras av rektor Erik Renström.

Medlemskapet i LERU stärker Lunds universitets position som ett ledande forskningsuniversitet genom

  • Stärkt internationell profil
    Genom LERU kan Lunds universitet stärka sin internationella profil och synlighet, vilket kan attrahera fler internationella studenter, forskare och samarbetspartners.
  • Påverkan på europeisk politik
    LERU arbetar med policyutveckling och lobbying inom forsknings- och högskolefrågor, vilket ger Lunds universitet möjlighet att påverka europeisk politik och beslut som rör forskning och högre utbildning. Detta kan leda till bättre forskningsfinansiering och stöd för universitetets projekt.
  • Erfarenhetsutbyte och bästa praxis
    Genom att delta i LERU:s arbetsgrupper och nätverk kan Lunds universitet utbyta erfarenheter och bästa praxis med andra ledande forskningsuniversitet. Detta kan bidra till att förbättra universitetets egna processer och strategier.
  • Tillgång till ett globalt nätverk
    LERU ger Lunds universitet tillgång till ett globalt nätverk av forskningsintensiva universitet, vilket kan leda till nya samarbeten och forskningsmöjligheter.

LERU-publikationer (policyer, ståndpunkter och rekommendationer) är ett viktigt verktyg för att skapa en hävstång i utformningen av politik, till exempel när det gäller forskningsfinansiering, forskningsinfrastruktur och akademiska karriärvägar som LERU-medlemmarna står bakom. LERU-publikationer presenteras också som policyer och rekommendationer för nätverkets egna medlemsuniversitet och andra forskningsuniversitet i Europa och används vid Lunds universitet för kunskaps- och organisationsutveckling.

Länk till LERU-publikationer

För att skapa engagemang och opinion organiserar LERU sina aktiviteter huvudsakligen genom arbetsgrupper bestående av representanter från medlemsuniversiteten. En LERU-grupp inrättas med syftet att arbeta med LERU-policy inom ett specifikt ämnesområde eller med en specifik fråga som rör Europas högre utbildningsinstitutioner. 

LERU policygrupper och LERU nätverksgrupper är permanenta, medan LERU tematiska grupper och LERU ad hoc/expertgrupper inrättas på mer tillfällig basis.

Länk till mer information om LERU-grupperna 

LERU:s verksamhet samordnas och kommuniceras från LERU:s kontor i Leuven, Belgien. Vid varje LERU-universitet finns en kontaktperson som samordnar LERU-arbetet, en LERU Senior Officer. Vid Lunds universitet är Richard Stenelo kontaktperson för LERU.

Ta reda på hur du kan arbeta tillsammans med de andra medlemmarna i nätverket. Kontakta leru [at] er [dot] lu [dot] se (leru[at]er[dot]lu[dot]se) för mer information.

LERU groups och LU:s representanter

LERU policy groups

Careers of researchers & HR (CARE)Jimmie Kristensson
Kristine Widlund
Digital Education (DIGE)Nathalie Stenbeck
Lotta Åbjörnsson
Doctoral Studies (DOCT)Viktor Öwall
Enterprise and Innovation (ENTE)Kristina Eneroth
Niclas Nilsson
Equality, diversity and inclusion (EDI)Jimmie Kristensson
Lena Lindell
Tomas Brage
European Research Projects Managers (ERPM)Anneli Wiklander
Karin Langborger
Information & Open Access (INFO)Håkan Carlsson
Kristoffer Holmqvist
InternationalKristina Eneroth
Richard Stenelo
Learning & Teaching (LEAR)Lena Eskilsson
Ann-Kristin Wallengren
Research (RESE)Per Mickwitz
Research Integrity (INTE)Mats Johansson
Risk Management in International Research CollaborationPär Svensson
SustainabilityPer Mickwitz

LERU thematic groups

Alumni Relations (ALUM)Susanne Norrman
Karen Paulson
LawHenrik Wenander
Jessica Almqvist
Philanthrophy (PHIL)Pia Siljeklint
Protection of Animals used for Scientific Purposes Thomas Blom
Malin Fex
Theology & Religious Studies (THRS)Alexander Maurits
Blaženka Scheuer

LERU network groups

Directors of Communications (COMM)Johanna Sandahl
Senior Officers' Network (SON)Richard Stenelo

LERU ad hoc groups

LERU har några ad hoc- och expertgrupper som kan skapas när en viktig fråga inte passar in i någon av de befintliga grupperna.

Open Science Ambassadors (AHG on OS)Håkan Carlsson
Kristoffer Holmqvist
Research InfrastructuresViktor Öwall

Länk till mer information om LERU groups 

Kontakt

Richard Stenelo
Internationell chef
leru [at] er [dot] lu [dot] se