LERU
League of European Research Universities
Lunds universitet är sedan 2004 medlem i League of European Research Universities, LERU. Nätverkets två huvudsakliga syften är policyutveckling och lobbyarbete i frågor som rör forskning och högre utbildning samt utbyte av erfarenheter och god praxis.
Policyutveckling och lobbyarbete görs i första hand gentemot EU-kommissionen och dess underorgan då LERU lyfter fram forskningsuniversitetens intressen för EU-politiker.
LERU-medlemskapet är en av grundpelarna i universitetets strategi för internationella kontakter och samarbeten i Europa.
Se samtliga medlemsuniversitet
LERU Rectors’ Assembly
Rektorerna för medlemsuniversiteten sammanträder två gånger årligen i ”Rectors’ Assembly” som är LERU:s högsta beslutande organ. Lunds universitet representeras av rektor Erik Renström.
LERU papers
LERU-papers, utgör det viktigaste underlaget för LERU:s lobbyarbete. Dessa LERU-publikationer är policys, ställningstaganden och rekommendationer, exempelvis rörande forskningsfinansiering, forskningsinfrastruktur och akademiska karriärvägar som LERU-medlemmarna ställer sig bakom. LERU papers förs även fram som policys och rekommendationer för de egna medlemsuniversiteten och andra forskningsuniversitet i Europa. LERU papers godkänns för publicering av rektorerna vid LERU Rectors’ Assembly.
LERU Groups
LERU organiserar arbetet huvudsakligen i arbetsgrupper. LERU-publikationerna skrivs, cirkuleras och förankras vid medlemsuniversiteten via LERU:s cirka 25 mer eller mindre permanenta arbetsgrupper som utgörs av representanter från medlemsuniversiteten. En LERU-grupp etableras med syfte att arbeta med LERU-policy inom ett visst ämnesområde eller med en viss frågeställning. LERU Policy Groups och LERU Network Groups är permanenta, medan LERU Thematic Groups och LERU Ad-hod/Expert Groups är upprättade på mer temporär basis. Lunds universitet deltar i arbetet i flertalet grupper. Se LERU:s grupper och LU-representanter nedan.
Läs mer om LERU-grupperna på LERU:s webbplats
LERU Policy Groups
- Careers of researchers & HR
- Digital Education
- Equality, diversity and inclusion
- Doctoral Studies
- Enterprise and Innovation
- European Research Project Managers
- International
- Information & Open Access
- Learning & Teaching
- Research
- Research Integrity
- Risk Management in International Research Collaboration
- Sustainability
LERU Thematic Groups
- Alumni Relations
- Law
- Philantrophy
- Protection of Animals used for Scientific Purposes
- Theology & Religious Studies
LERU Network Groups
- Directors of Communication
- Senior Officers’ Network
LERU Ad Hoc Groups
LERU har ett antal Ad Hoc och Expert Groups, som kan skapas när en viktig fråga inte passar in i någon av de befintliga grupperna.
Länk till mer information om aktuella Ad Hoc Groups
LERU Office
LERU:s verksamhet koordineras och kommuniceras från LERU:s kansli i Leuven, Belgien, ”LERU Office”.
Kontaktperson för LERU vid varje LERU-universitet
Vid varje LERU-universitet finns en kontaktperson som samordnar LERU-arbetet, en s.k. ”LERU Senior Officer”. Vid Lunds universitet är Richard Stenelo kontaktperson för LERU.
Läs mer om LERU
Kontakt
Richard Stenelo
Internationell chef
leru [at] er [dot] lu [dot] se