Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kommunikation och grafisk profil

Vem vill du nå, vilket är budskapet, hur når du ut och hur ska det se ut?

På dessa sidor hittar du information, riktlinjer, mallar och verktyg som rör kommunikation och grafisk profil. 

Lunds universitet är och vill fortsatt vara ett internationellt universitet i världsklass. Denna position bygger på att den utbildning, forskning och samverkan vi bedriver håller hög kvalitet. Omvärldens uppfattning om universitetet påverkas också av medarbetarnas kommunikation och hur denna tas emot. Om vi är tydliga och konsekventa när vi berättar om Lunds universitet bidrar vi till ökad synlighet och attraktivitet, vilket i sin tur bidrar till att stärka universitetets konkurrenskraft. 

Genvägar:

Rådgivning och kontakt

Om du har utmaningar eller frågor som rör kommunikation och undrar vilket stöd som finns att få kan du kontakta en kommunikatör på din fakultet/institution/motsvarande eller på sektionen Kommunikation.

Kontakta en kommunikatör

Riktlinjer för Lunds universitets kommunikationsarbete

Detta dokument utgår från Lunds universitets strategiska plan som bland annat tar upp vikten av synlighet och tydlighet kring hur universitetet kommuniceras, intern kommunikation samt kommunikativt ledarskap. Riktlinjerna handlar framförallt om målinriktad, formell kommunikation, intern och extern. 

Riktlinjer för Lunds universitets kommunikationsarbete (PDF, 290 kB, nytt fönster)

Universitetets strategiska plan 2017–2026 (PDF, 267 kB, nytt fönster)

Har du en nyhet eller ett evenemang som du vill nå ut med?

Behöver du hjälp med att nå ut i media med en bra nyhet? Kontakta gärna fakulteternas pressansvariga eller sektionen Kommunikations avdelning Media och profilering som hjälper till att förmedla forsknings- och andra universitetsnyheter till media. Du kan även få stöd när det gäller filmat material och livesändningar.

Press och nyheter

Vill du bjuda in till ett evenemang som är öppet för allmänheten? Alla medarbetare kan själva lägga in händelser i universitetets gemensamma kalendarium, som visas på startsidan på lu.se

Lägg in en händelse i kalendariet på lu.se

Funderar du på om ditt innehåll kan platsa i någon av universitetets sociala kanaler? I nedanstående dokument sammanställs Lunds universitets övergripande sociala medier – med mål, syfte, innehåll och kontakt. Dokumentet ger en generell överblick över hur arbetet fungerar och planeras i dessa kanaler, och hjälper dig att hitta rätt kontakt. 

Gå till Bild- och mediebanken för att ladda ner sammanställning över universitetsövergripande kanaler i sociala medier

Är du nyanställd som kommunikatör?

Inom Lunds universitet finns ett kommunikatörsnätverk för dig som arbetar minst 50% med kommunikation och/eller arbetar på en kommunikationsavdelning på fakultetsnivå eller motsvarande. Medarbetare som är med i kommunikatörsnätverket får ett nyhetsbrev några gånger per år, blir inbjudna till frukostseminarier och utbildningar samt kan nyttja Teamsgruppen ”Kommunikatörsnätverket på Lunds universitet”. I Teamsgruppen kan du dela information, dela med dig av tips och inspiration, tipsa om lediga tjänster, informera om intressanta utbildningar med mera. Kommunikationsansvarig på respektive fakultet säkerställer vilka kommunikatörer som uppfyller kriterierna för att bjudas in till Teamsgruppen.

Kontakta Eva Johannesson på sektionen Kommunikation, via telefon +46 46 222 14 97 eller e-post eva [dot] johannesson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se om du har frågor kring kommunikatörsnätverket.

Personuppgiftshantering inom samverkan och extern kommunikation

Inom samverkan och kommunikation genomförs ofta uppgifter som involverar externa parter, vilket kan betyda att du behöver hantera personuppgifter. 

Läs mer om personuppgiftshantering inom samverkan och extern kommunikation

Översättning och språkfrågor

Alla verksamheter inom Lunds universitet kan få hjälp med översättning och språkgranskning av texter från svenska till engelska, samt få råd och stöd i övriga språkfrågor.

Läs mer om Översättning och språkfrågor

Kontakt

För övergripande frågor:

Johanna Sandahl
Kommunikationsdirektör
+46 46 222 92 28 
johanna [dot] sandahl [at] kommunikation [dot] lu [dot] se

För specifika frågor, kontakta i första hand din närmsta kommunikatör:

Kontakta en kommunikatör

För frågor som rör innehållet på dessa sidor, se kontaktpersoner på respektive sida.