Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Färger

Lunds universitet har en bred färgpalett som ger ett särskiljande visuellt färguttryck. Här får du en överblick av våra profilfärger och hur du kan arbeta med dessa.

Färger och tillgänglighet

Enligt Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service får inte färg vara det enda sättet för betraktaren att urskilja information på webben. Lagen gäller både webbsidor och publicerade dokument, såsom PDF:er. 

Färg och kontrast

Våra profilfärger

Två av Lunds universitets profilfärger, mörkblå och brons, är hämtade från vår logotyp. Övriga färger valda för att harmoniera med färgerna i logotypen. Dessa används till exempel som bakgrundsplattor till diagram och text. 

Översikt Lunds universitets profilfärger i 100 procent och 50 procent.
Profilfärger. Klicka för att förstora bilden.

Översikt Lunds universitets profilfärger (PDF – 59 kB, nytt fönster)

Färgkoderna i en lista

Mörkblå

 • CMYK: C100, M85, Y5, K22
 • PMS: 280
 • RGB: R0 G0 B128

Brons

 • CMYK: C9 M57 Y100 K41
 • PMS: 1395, 876 (metallic)
 • RGB: R156 G97 B20

Rosa

 • CMYK: C0 M15 Y5 K0
 • PMS: 503
 • RGB: R233 G196 B199

Ljusblå

 • CMYK: C24 M3 Y7 K2
 • PMS: 552
 • RGB: R185 G211 B220

Grön

 • CMYK: C29 M2 Y24 K3
 • PMS: 559
 • RGB: R173 G202 B184

Beige

 • CMYK: C3 M4 Y14 K8
 • PMS: 7527
 • RGB: R214 G210 B196

Grå

 • CMYK C9 M11 Y13 K20
 • PMS Varm Grey 3
 • RGB R191 G184 B175

Mörkare pastellfärger

Universitetets pastellfärger (rosa, ljusblå, ljusgrön, beige och grå) finns även i en mörkare färgskala, att använda vid behov:

Universitetets profilfärger i mörkare färgskala (PDF, 74 kB, nytt fönster)  

För dig som arbetar i Adobe-paketet finns en färgfil (ASE-fil) med dessa mörkare färgblandningar som du kan läsa in direkt i ditt program. Behöver du ljusare nyanser i din grafik använder du de vanliga profilfärgerna i original och i 50%.  

Färgfil samt instruktioner för Adobe-paketet (Zip-fil, 573 kB, nytt fönster)

NCS-färger

För skyltar, måleriarbeten och vissa profilprodukter används NCS-systemet (Natural Colour System):

Mörkblå: S 4550-R70B
Brons: S 4050-Y20R
Rosa: S 1015-R20B
Ljusblå: S 1515-B20G
Grön: S 1020-G10/
Beige: S 2005-Y
Grå: S 2502-R

De olika färgsystemen

RGB är färg i form av adderat ljus, och står för Röd, Grön och Blå. RGB-färger upplever du på alla slags skärmar och är därför standard i program för skärmpresentation som till exempel Powerpoint. Ska du skapa en banner eller liknande för webben, så är det alltid RGB du ska använda.

CMYK är de vanligaste tryckfärgerna och står för Cyan, Magenta, Yellow och Key-colour (svart). All färg som skrivs ut med färgskrivare eller trycks i tryckpress återges med CMYK (förutom då man valt att trycka dekorfärg).

Pantone (Pantone Matching System, ofta kallat PMS) är det vanligaste dekorfärgssystemet för tryck. Pantone-färger används framför allt vid en- eller tvåfärgstryck när exakt färghållning önskas, vid till exempel kontorstryck, och ger möjlighet att trycka färger som är omöjliga att få fram med CMYK, som exempelvis fluorescerande färger och metallicfärger.

NCS = Natural Colour System. Anger korrekta färgvärden till bland annat skyltar, måleriarbeten och vissa profilprodukter.

Färghantering och färgsystem

Så använder du färgerna

Pastellfärgerna är de färger som ska synas och användas mest. Brons kompletterar och mörkblått ska vara den minst framträdande färgen som i princip bara används i logotypen, i vissa digitala system samt på skyltar.

Vitt är en stor del av vårt färgintryck och ska användas till exempel i rubrikytor, på texter, vita ramar och framförallt via mycket luft i layouten. Tänk också på att arbeta in bilder i din layout när det är möjligt, och låt inte färgerna ta allt för mycket plats. Det är kombinationen av våra färger, vårt bildmanér och de vita ytorna/luften som ger Lunds universitet ett unikt visuellt intryck.

Bild på ett färghjul som visar de korrekta styrkeförhållandet mellan universitetets profilfärger.
Illustrationen visar det korrekta styrkeförhållandet mellan våra profilfärger.

För inspiration kring hur du kan arbeta med färgerna vid formgivning av trycksaker, se sidan Goda exempel på layout för tryck

Textfärger

Brons, mörkgrått, svart och vitt (negativt) är godkända textfärger.

Så använder du profilfärgerna på text

Hantera färgerna vid tryck

För tryck hos Media-Tryck bör du lämna material i Pantone (PMS) med bilder i RGB. Detta för att Media-Trycks färghanteringssystem konverterar all färg efter vilken printer och vilket papper som ska användas. 

Färger på webbplatser

För information om tillämpning av den grafiska profilen på webbplatser, se Lunds universitets styleguide där du kan se exempel på olika sidtyper, designelement och html-kod.

Gå till styleguide.lu.se (logga in med ditt Lucat-ID)

Varje verksamhet med eget webbpubliceringssystem ansvarar för att implementera komponenterna i styleguiden. För den universitetsgemensamma webblösningen i Drupal är det webbavdelningen på sektionen Kommunikation som implementerar styleguiden.

Läs mer om Grafisk profil för webb och appar

Kontakt

Sektionen Kommunikation

grafiskprofil [at] kommunikation [dot] lu [dot] se

Petra Francke
Kommunikatör
petra [dot] francke [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 03 16

Maria Wendel
Kommunikatör
maria [dot] wendel [at] kommunikation [dot] lu [dot] se 
+46 46 222 70 07

Anna Johnsson
Kommunikatör
anna_v [dot] johnsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 70 21