CASI-projektet
Samordnad analys för strategisk internationalisering
CASI – Coordinated Assessment for Strategic Internationalisation – är ett projekt för gemensam analys av förutsättningar för internationellt akademiskt samarbete i en geopolitisk föränderlig värld. Projekt drivs tillsammans av Lunds universitet, Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan, Göteborgs universitet, Stockholms universitet och Uppsala universitet.
Utgångspunkten är att omvärldsförändringar har gjort internationellt akademiskt samarbete mer komplext.
Faktorer som bidragit till en ökad komplexitet är:
- geopolitiska förändringar,
- säkerhetspolitiska konflikter,
- tillbakagång för demokratin, och
- minskat utrymme för akademisk frihet.
Lärosäten behöver en solidare grund för att hantera förändringar och för att ta strategiska beslut rörande internationella samarbeten. Riskbedömning behöver stärkas, exit-strategier utformas och säkerhetsmedvetenheten öka.
Genom att utbyta kunskap och erfarenheter, använda varandras kompetenser, samt samordna omvärldsbevakning och analys, är tanken att CASI kan effektivisera och kvalitetssäkra det internationella arbetet. Tanken är också att skapa en bättre möjlighet för snabb informationsdelning och analys i händelsers akuta skeden.
Vad gör CASI?
CASI-projektet har sedan 2020 utvecklat ett ramverk med checklista för att identifiera olika utmaningar och risker i samband med internationella samarbeten. Expertis och befintliga processer har kartlagts, benchmarking i relation till andra länder och lärosäten har genomförts, och workshops kring olika fallstudier utformats.
CASI-projektet har också sedan 2021 genomfört webbinarier öppna för samtliga lärosäten i Sverige, ett om förutsättning för akademiskt samarbete med Ryssland och ett om samarbete med Östafrika.
Aktuellt webbinarium
Webbinarium om vetenskapsdiplomati
CASI kommer att arrangera ett webbinarium om vetenskapsdiplomati den 6 november kl 15.15. Detta webinarium kommer att presentera vad vetenskapsdiplomati är, diskutera universitetens roll och hur vetenskapsdiplomati kan främja internationellt akademiskt samarbete.
Talare/panel
- Ewert Aukes, biträdande professor, University of Twente, författare till STINT-rapporten Science Diplomacy in and for Sweden 2022.
- Maja Fjaestad, Karolinska Institutet, utsedd till expert i en av EU-kommissionens vetenskapsdiplomati arbetsgrupper.
- Mikael Anzén, ambassadör för hållbart företagande och innovation, UD.
- Kristina Eneroth, vicerektor för strategi och globala frågor, Lunds universitet.
Moderator
Johan Blaus, Senior Advisor Business Liaisons, Kungliga Tekniska Högskolan.
Registrering och mer information
Webbinariet kommer att hållas på engelska.
Information om kommande webbinarier kommer att sprids genom högskolornas och universitetens nätverk för strategisk internationalisering (UNSI/HÖNSI).
Kontakt
Pär Svensson
Internationell koordinator
+46 46 222 77 42
par [dot] svensson [at] er [dot] lu [dot] se